„Hausnumera“ Nerudové. Odborníci: Možná rozumí účetnictví, jinak neví skoro nic

08.06.2024 9:50 | Komentář

Green Deal jako směr vývoje lidské společnosti je uschlá větev od samého začátku, protože není vůbec spočítaná. „Mám velké sympatie k tomu, čemu se říká zelená ekonomika. Říkám ano, ale pod jednou podmínkou, že to bude mít elementární ekonomickou racionalitu. A to Green Deal nemá,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz makroekonom Jaroslav Šulc. Jednička na kandidátce STAN Danuše Nerudová míní, že když se ukáže, že projekt není životaschopný, tak se bude muset změnit. „Možná rozumí účetnictví, ale o národním hospodářství neví skoro nic,“ reaguje na bývalou rektorku ekonom Jaroslav Ungerman.

„Hausnumera“ Nerudové. Odborníci: Možná rozumí účetnictví, jinak neví skoro nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Danuše Nerudová

Green Deal a s ním související automobilový průmysl byl jedním z hlavních, ne-li tím úplně nejdůležitějším, tématem v kampani pro volby do Evropského parlamentu. „Když jsem si před lety poprvé prostudoval Green Deal, tak jsem jím byl naprosto okouzlen, jak báječná – téměř esejistická – forma to je. A že jsem esejí v životě pár napsal a spoustu jich četl od Baťových ‚Budujme stát pro 40 milionů lidí“ až po Komárkovy eseje. Když jsem si Green Deal dočetl, zašel jsem za svými kamarády ekology a zeptal se jich, zda k tomu mají přílohy. Neměli, a tak jsem šel za lidmi, kteří jezdí do Bruselu, a požádal je, aby mi přílohy ke Green Dealu přivezli, protože je v něm tolik ambiciózních projektů, u nichž bych rád viděl ‚credibility studies‘ čili propočet jejich úspěšnosti,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz makroekonom Jaroslav Šulc.

Od nich se dozvěděl, že u Green Dealu není žádný propočet zapotřebí, protože to je idea, politický projekt, co nemá žádné propočty dopadů, žádné kalkulace, nic. „Tak jsem to ještě zkusil u pár expertů a oni na mě, že jsem odchovanec Centrální plánovací komise, že dnes se nepočítá, dnes jsou tu iluze, vize a sny, jak by to mohlo vypadat,“ vzpomíná ekonom, jak dopadl při snaze dopídit se, čím jsou záměry Green Dealu podložené. V té době končila v Praze čínská velvyslankyně Chuo Jü-čen. „Zúčastnil jsem se slavnostního obědu, na který ji pozval předseda Senátu, a po něm jsem měl možnost si s paní ambasadorkou asi hodinu povídat o elektromobilitě a všem okolo. Říkala, že odmítají kupovat automobily se spalovacími motory včetně výzkumu a vývoje, protože jim jejich vědci řekli, že limity efektivnosti spalovacích motorů jsou v podstatě dosaženy a že se už nedá očekávat žádný pokrok. A proto se soustředí na elektromobilitu,“ vzpomíná Jaroslav Šulc.

Kdyby se to zrevidovalo, mohlo by to při troše štěstí vyjít

Pochlubila se, že mají nejen úžasnou vědecko-výzkumnou základnu, ale i potřebné suroviny, a také vizi, že v horizontu deseti let převálcují celý svět. „Budeme elektroauta vyrábět v takové kvalitě, v takovém množství a v takových cenách, že nám nebude nikdo schopen konkurovat,“ tvrdila čínská velvyslankyně. „A když jsem se jí zeptal, co si myslí o Green Dealu, odpověděla velice decentně: ‚No, kdyby se to spočítalo, tu a tam možná něco zrevidovalo, tak při troše štěstí by to mohlo vyjít‘. Víc nebylo třeba říkat,“ konstatuje makroekonom. „Mám po životních zkušenostech hrůzu z toho, že i ty největší sny nakonec můžou zbankrotovat a ztroskotat na drobnostech, které se podcení. Ďábel je vždy skryt v detailu. Od malička mám velké sympatie k tomu, čemu se dnes říká zelená ekonomika. Říkám ano, ale pod jednou podmínkou, že to bude mít elementární ekonomickou racionalitu. A to nemá,“ zdůrazňuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

přemýšlím kdo může volit danuši ??? výsledkem je vždy sprosté slovo nebo pražáci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 08.06.2024 14:56:13

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Svědčí to o hlouposti.“ Zlá slova potom, co se Richterová ztrapnila na ČT

22:02 „Svědčí to o hlouposti.“ Zlá slova potom, co se Richterová ztrapnila na ČT

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek vypustil do světa lež, že premiér Petr Fiala byl d…