„Já bych se národu omluvil.“ Hašek o atentátu na Trumpa. Politik prý na střelu do hlavy reagoval přehnaně

14.07.2024 11:36 | Monitoring

Ne všechny reakce na atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa jsou vyjádřením podpory. V českém prostoru se objevily i reakce, které atentát zpochybňují nebo si z něj dělají legraci. Třeba od novinářky. Senátní kandidát Dominik Hašek útok na Trumpa odsoudil, ale Trumpova verbální reakce na postřelení do hlavy mu nepřišla adekvátní. Přidal se i herec David Matásek s vtipem o uchu.

„Já bych se národu omluvil.“ Hašek o atentátu na Trumpa. Politik prý na střelu do hlavy reagoval přehnaně
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

K pokusu o vraždu amerického prezidentského kandidáta a 45. prezidenta USA Donalda Trumpa připojila své postřehy i novinářka Deníku N Ekaterina Kanakova.

„Střelci jsou v dnešní době trochu šilhaví. Že, Roberte? Že, Donalde?“ napsala ve zjevné narážce na jiný atentát, který se stal před dvěma měsíci na Slovensku. Útočník Juraj Cintula při něm čtyřikrát z pistole trefil premiéra Roberta Fica do oblasti břicha. Fico prý bude mít doživotní následky, v nemocnici strávil delší dobu. To Trump vyvázl lépe. Dostupné záběry z videí ukazují, že při něm stála štěstěna. Krátce před výstřelem otočil hlavou, což mu pravděpodobně zachránilo život. Po výstřelu tak byl „pouze“ zasažen do ucha a krvácel. Střelec ale mířil přesně.

Kanakova po třech hodinách svůj tweet raději smazala, ale co jednou na internetu je, to z něj už nezmizí.

Kanakova si na adresu Trumpa také zavtipkovala. „A proč Donald Trump zlikvidoval střelce, mohl prostě zastavit dodávky zbraní a vše v klidu ukončit?“ ptá se v narážce na ty, kteří v otázce ruské agrese vůči Ukrajině navrhují oběma stranám, tedy i té napadené, aby začaly jednat o míru.

Novinářka Kanakova z Deníku N se k tématu pokusu o vraždu Donalda Trumpa vrátila ještě „repostem“ jiného příspěvku na sociální síti X. Jedná se o fotomontáž, na které postřelený a zakrvácený Donald Trump drží otevřenou lahev kečupu, který po sobě lije. Obrázek tedy zcela nepopiratelně útok na bývalého prezidenta zlehčuje jako nafingovaný. 

Tyto příspěvky, zejména pak ten o „šilhavosti“ střelců – potenciálních vrahů – pak Kanakové přinesly mnoho ostrých reakcí. Jako je například tato. „Je mi jasný, že neomarxistický nesnášenlivý ku*vy z Neo-Rudého Práva (zkratka N) jsou smutný,“ napsal anonymní uživatel.

Legendární hokejový brankář a nyní take kandidát do Senátu za TOP 09 Dominik Hašek nejprve útok na amerického exprezidenta jasně odsoudil. „Odsouzeníhodný čin, při kterém byli zabiti lidé a zraněn kandidát na am. prezidenta. Neznáme dosud motiv a další věci ohledně události, ale násilí nemá a nesmí mít v našem světě místo,“ uvedl.

Pak si ale Hašek, známý z profesionální kariéry svými neuvěřitelně pohotovými reflexy, položil otázku, zda byla bezprostřední reakce Donalda Trumpa na to, že byl postřelen do hlavy, vhodná, zda Trump použil správná slova. A dospěl k tomu, že nikoliv. „Každý máme jiné hodnoty. Já, kdybych v konkrétně této takto napjaté chvíli zakřičel ‚Fight‘, tak se během hodiny (až se uklidním) národu omluvím za naprosto nevhodnou reakci, která rozdmýchává násilí. Pokud to on neudělá (což nepředpokládám), tak to opětovně potvrdí jeho charakter,“ odsoudil Hašek Trumpovo chování s tím, že každý z mužů má jiné hodnoty. Slova o boji podle něj do takových momentů zkrátka nepatří.

Advokát Radek Suchý si povšiml reakce herce Davida Matáska, který na Facebook napsal prosté „Uc ho!“. Jedná se o reakci, která svou formou navazuje na předešlý Matáskův příspěvek „Pic ho!“, zveřejněný krátce po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Vzhledem k tomu, kam střela Donalda Trumpa zasáhla, měl Matásek příležitost vytvořit druhou slovní hříčku.

Radek Suchý však z této hry se slovy nadšen není. „Libtardí lejno David Matásek, seriálový dojič a věrná přísavka ČT, opět nezklamal. Po jeho reakci na atentát na Fica: ‚Pic ho!‘ analogicky a rádoby vtipně reagoval vlastně shodně na atentát na Trumpa. Mějme ale na paměti, že tito lidé již požívají ochrany naší státní bezpečnosti i postdemokratické prokuratury… a proto se raději zasmějme, co kdyby se někdo díval, že se nesmějete? Mohlo by to být chápáno jako projev předsudečné nenávisti vůči Matáskovi… Stříž by to hned odstíhal,“ napsal na Facebooku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta novinářka , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePatrik1 , 14.07.2024 12:24:11
s východně znějícím jménem není nic jiného než lidská hyena. O Haškovi se nemá cenu zmiňovat, neb následky mnoha úderů do hlavy v hokejové bráně je u něho možno sledovat dost často.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…