„Jedna věc vám uniká.“ Úder na Izrael a odplata, co se už chystá

02.10.2024 7:40 | Zprávy

Izraelský protivzdušný systém měl v noci plno práce. Írán vyslal proti židovskému státu desítky raket. Američané a Jordánci Izraelcům pomohli v odražení útoku. Izraelský premiér Netanjahu vyzval, aby se „síly světla ve světě“ spojily proti Teheránu. Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett vyzval k velkému úderu na Írán. K útoku se vyjádřil i republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. A vzal to od podlahy. „Jedna věc vám uniká!“

„Jedna věc vám uniká.“ Úder na Izrael a odplata, co se už chystá
Foto: Repro X
Popisek: Bombardování Bejrútu Izraelem

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

1%
4%
0%
1%
9%
hlasovalo: 9576 lidí
Na Blízkém východě houstne napětí. Po smrti vůdce teroristické libanonské organizace Hizballáh Hasana Nasralláha izraelská armáda vstoupila na jih Libanonu a ničí teroristickou organizaci Hizballáh i vojenskou pozemní operací. Írán odpověděl raketovým útokem na Izrael. Íránská armáda poslala ve dvou vlnách na Izrael asi 180 raket. Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) tvrdí, že většinu raket se podařilo zničit. S pomocí spojenců.

Server Times of Israel uvedl, že izraelské armádě pomohli Američané, ale také Jordánsko.

Americký prezident Joe Biden nařídil americké armádě, aby pomohla izraelské obraně proti íránským útokům a sestřelila rakety, které míří na Izrael, uvedl Bílý dům.

K útoku se vyjádřil i republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. A vzal to od podlahy.

„Zdá se, že vám oběma uniká skutečnost, že pod vedením Donalda Trumpa nedošlo k žádnému novému globálnímu konfliktu. Všechno, co Írán udělal, bylo pod vedením Kamaly!“ pronesl směrem k demokratickému kandidátovi na viceprezidenta Timu Walzovi a k moderátorce CBS News, na jejíž půdě vedli kandidáti na viceprezidenta debatu.

 

 

Jordánské velitelství veřejné bezpečnosti uvedlo, že jeho protivzdušná obrana zachytila rakety a drony, když Írán zaútočil na Izrael, stejně jako v dubnu.

„Jordánské královské letectvo a systémy protivzdušné obrany reagovaly na řadu raket a dronů, které vstoupily do jordánského vzdušného prostoru,“ stojí v prohlášení.

„Írán měl pravděpodobně v úmyslu způsobit Izraeli značné škody přesycením izraelské protivzdušné obrany, zejména ve středním Izraeli,“ napsal k tomu washingtonský Institut pro studium války (ISW). Vysoký íránský představitel řekl agentuře Reuters, že příkaz k odpálení raket na Izrael vydal nejvyšší vůdce země ajatolláh Alí Chameneí.

Média spojená s generálním štábem íránských ozbrojených sil tvrdila, že Írán zaútočil na tři izraelské letecké základny. Podle ISW útok zabil jednoho Palestince na Západním břehu Jordánu a zranil dva Izraelce v Tel Avivu.

Válka v Izraeli

Válka v Izraeli

Válka v Izraeli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že Írán tímto útokem udělal „Velkou chybu, za kterou zaplatí“. Premiér vyzval, aby se „síly světla ve světě“ spojily proti Teheránu, a vyzval je, aby „stály při Izraeli“. „Volba mezi tyranií a svobodou, mezi požehnáním a prokletím nebyla nikdy jasnější,“ řekl.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett vyzval k velkému úderu na Írán.

„Musíme jednat teď, abychom zničili íránský jaderný program, jeho centrální energetická zařízení a smrtelně ochromili tento teroristický režim. Zasáhnout hlavu chobotnice teroru, která ve své zbabělosti vyslala svá chapadla (Hamás, Hizballáh, Húsie atd.), aby nás vraždili, zatímco ajatolláhové sedí v bezpečí ve svých palácích v Teheránu. Chapadla chobotnice jsou dočasně paralyzována – nyní přichází na řadu hlava. Musíme odstranit tuto hroznou hrozbu pro budoucnost našich dětí. Můžeme poskytnout íránskému lidu příležitost povstat a setřást režim, který tyranizuje jeho ženy a dcery,“ napsal Bennett na sociální síti X.

Agentura Reuters upozornila, že v důsledku nárůstu napětí na Blízkém východě rostou ceny ropy.

válka v Izraeli

válka v Izraeli

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 42 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

4:44 Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

Zemědělcům byrokratické zátěže neubývá, ale naopak. Po dni stráveném prací na poli nebo ve stáji si …