„Kdo je ve válce, nemůže do NATO. Všichni to vědí.“ Scholz zchladil Zelenského

25.10.2024 9:39 | Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naráží na problém se svým vítězným plánem založeným na tom, že Ukrajina dostane pozvánku do NATO ještě před koncem války. Jedni z klíčových členů Severoatlantické aliance tomu nejsou nakloněni, informuje server Politico. Německý kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že země ve válce nemůže vstoupit NATO a všichni členové aliance to vědí.

„Kdo je ve válce, nemůže do NATO. Všichni to vědí.“ Scholz zchladil Zelenského
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Prezident Zelenskyj tento měsíc představil svůj Plán vítězství, kde mezi hlavními návrhy byla výzva, aby Ukrajina dostala „okamžitou“ pozvánku ke vstupu do vojenské aliance NATO. Tento týden zdůraznil, že pro Ukrajinu je „zásadní“, „aby pozvání obdržela během války“.

Server Politico uvedl, že Washington a Berlín zpomalují proces, kterým se Ukrajina snaží získat pozvání do NATO. Učinil tak s odkazem na zdroje z USA a Severoatlantické aliance, které si přály zůstat v anonymitě. Na základě nejnovějších interních diskusí hovořily o tom, že Německo a USA patří k velmocím, které pomalu odmítají Zelenského výzvu k urychlenému přijetí do NATO. Klíčoví členové aliance se mají obávat, že dojde zatažení aliance do války s Ruskem.

Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek odmítl žádost Ukrajiny o okamžitý vstup do NATO, kterou vznesl prezident Volodymyr Zelenskyj, když západním spojencům představil svůj Plán vítězství. Připomněl, že v minulosti byla k ukrajinskému členství popsána perspektiva v dlouhodobějším horizontu, a to na summitech NATO ve Vilniusu v loňském roce a poté ve Washingtonu letos v létě, uvedla agentura AFP.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 3913 lidí
Scholz v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ZDF potvrdil svůj postoj, že konflikt nesmí přerůst v přímou válku mezi Ruskem a NATO, což je všem členům aliance jasné. „Je důležité si uvědomit, že země ve válce se rozhodně nemůže stát členem NATO. Všichni to vědí, v tomto ohledu není sporu,“ prohlásil německý kancléř Scholz.

Zopakoval také svůj nesouhlas s dodávkami raket dlouhého doletu Taurus, které by mohly dosáhnout cílů hluboko uvnitř ruského území a o které Ukrajina dlouhodobě žádá.

Německo a USA ale nejsou jediní, kdo brzdí snahu Ukrajiny dostat se do NATO. Maďarsko a Slovensko se také brání, ale vycházejí z jiných východisek. Jejich současní populističtí vůdci zastávají obecně prokremelskou linii, maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval prostředky EU na vyzbrojování Ukrajiny a vystoupil z programu NATO na zasílání smrticí pomoci Kyjevu, píše Politico.

Poukazuje na další další země, které nechtějí na žádost Kyjeva rychle reagovat. „Země jako Belgie, Slovinsko nebo Španělsko se schovávají za USA a Německo. Zdráhají se,“ uvedl jeden z nejmenovaných představitelů NATO. Druhý úředník uvedl, že země „to podporují abstraktně, ale jakmile se to přiblíží k realizaci“, začnou proti této myšlence více veřejně balancovat.

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu

11:33 „Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu

Za pár dní rozhodnou Američané o tom, kdo usedne v Oválné pracovně. Dosavadní demokratická viceprezi…