Veřejným prostorem dlouhodobě hýbe téma cen potravin. Češi podle posledních dostupných dat dají za jídlo a nealkoholické pití 17,1 % rozpočtu své domácnosti, což je v evropském srovnání běžný průměr. Nejvíce ceny jídla zasahují do rodinných rozpočtů v Rumunsku, kde lidé dávají za potraviny 26,4 %. Oproti tomu obyvatelé Lucemburska utratí na potravinách v průměru jen 9,5 %. Nový pohled na problematiku nabízí Agrární komora ČR, která poukazuje na skutečnost, že z hlediska cen nezáleží pouze na tom, kolik si toho koupíme, nýbrž také na kvalitě daného pokrmu. Závěr může mnohé překvapit: Kvalitnější, výživnější potraviny mohou ve finále vyjít levněji než nezdravé a nekvalitní pokrmy. Prázdných kalorií totiž musí člověk sníst víc, aby se nasytil.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Adam Šesták