„Lidé mají mít strach říct svůj názor? To musíme zastavit.“ Podpisy proti ČT, pak akce

11.07.2024 18:37 | Komentář

Zatímco koaliční poslanci v závěru probíhající mimořádné schůze schválí novelu zákona, díky níž Česká televize i Český rozhlas budou vybírat více na koncesionářských poplatcích, ve veřejném prostoru vznikají petice požadující opak. „Česká televize je v současné době televizí vládní, proto jí vláda přiklepla další peníze. A protože je nemá v rozpočtu, vytahá nám je z kapes,“ říká pro ParlamentníListy.cz Alena Maršálková, mediální poradkyně Pro Libertate. „Dávat do zákona indexaci nám přijde až nemorální,“ dodává Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu.

„Lidé mají mít strach říct svůj názor? To musíme zastavit.“ Podpisy proti ČT, pak akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Připlatit si za vysílání České televize a Českého rozhlasu budou muset už brzy všichni, co mají možnost přijímat signál veřejnoprávních médií. Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny se to od dnešního rána chystají zpečetit koaliční zákonodárci, a i proto si na návrh Marka Bendy z ODS odsouhlasili, že mohou jednat i v noci. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, má z rozhodnutí Fialova kabinetu přilepšit České televizi o 15 korun měsíčně od každého koncesionáře, který bude nově posílat na Kavčí hory 150 korun měsíčně. U Českého rozhlasu se poplatek zvýší o desetikorunu na 55 korun měsíčně.

Aby mělo vedení obou médií klidné spaní a nic je nenutilo k větší hospodárnosti, neřku-li šetření, počítá tento návrh z tvůrčí dílny Ministerstva kultury i s pravidelnou valorizací poplatků. Vláda by je v dalších letech mohla zvyšovat svým nařízením o šest procent, pokud by od poslední změny tuto hranici překročila inflace. Projednávaná novela také počítá s rozšířením okruhu poplatníků o domácnosti, které sice nemají televizní přijímač nebo rádio, ale mají chytrý mobilní telefon nebo internetové připojení. Rovněž se změní platby právnických osob. Ty už se nebudou týkat malých podniků, neboť firmy do 25 zaměstnanců budou od poplatku osvobozeny. Větší budou poněkud absurdně platit podle počtu zaměstnanců.

Začít šetřit by měla i média veřejné služby

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…