„Měsíce se organizují schůzky.“ Evropští diplomaté mění směr. Snaží se dostat k Trumpovi

13.07.2024 14:42 | Monitoring

Panika nad demokratickým kandidátem a současným prezidentem Joe Bidenem nabývá na intenzitě a přelévá se i do Evropy. Evropští diplomaté začínají hledat průniky v konzervativních kruzích amerických think-tanků, aby se dostali k Donaldu Trumpovi. Diplomaté usilují o to, aby předali americkým kruhům evropské chápání války na Ukrajině, kdy je potřeba podporovat Ukrajinu a tím zatlačit Rusko.

„Měsíce se organizují schůzky.“ Evropští diplomaté mění směr. Snaží se dostat k Trumpovi
Foto: Repro CNN
Popisek: Debata Bidena s Trumpem

Joe Biden je pod narůstajícím tlakem, aby uvolnil své místo mladšímu kandidátovi, nejlépe Kamale Harrisové, která zastává v jeho administrativě post viceprezidentky. Celá debata začala po katastrofické předvolební debatě, kde Joe Biden ztrácel nit hovoru, koktal a jevil se zmateným. Završil to před dvěma dny ukončený summit NATO ve Washingtonu, kde Biden ujišťoval, že je fit, načež představil ukrajinského prezidenta Zelenského jako prezidenta Putina. „Evropané v místnosti slyšitelně zalapali po dechu,“ komentovala to zpravodajská agentura Politico.

Jeden z přítomných delegátů poslal agentuře v reakci na Bidenův přešlap stručnou SMS zprávu ve znění – OMFG. Což znamená „och, můj z*urvený bože". Další delegát byl výřečnější. „Evropští lídři na jevišti ztuhli, i když se ze všech sil snažili usmívat a tleskat. Nikdo se o tom s Bidenovým týmem poté nezmínil,“ informuje Politico.

Další diplomat Politico informoval, že se už měsíce „organizují schůzky, účastní se stejných akcí a zvou Trumpovy spojence na večeři“, protože i z duševního stavu Joe Bidena tuší, že dalším pánem Bílého domu bude Donald Trump. Odpověděl serveru Politico i na dotaz, zda jeho domovská vláda tlačí na to, aby s Trumpovými lidmi nekomunikoval. „Ne. Nesplnili bychom svou povinnost, kdybychom se nyní nepokoušeli budovat spojení s jeho lidmi,“ odpověděl.

Jedná se také o otázku Ukrajiny a řešení tamního konfliktu. Evropští diplomaté usilují o to, aby konzervativní část USA stojící za Trumpem chápala konflikt z evropské perspektivy. „Klíčoví evropští představitelé oslovují konzervativní think-tanky, aby poselství o Ukrajině předali publiku podporujícímu Trumpa,“ sdělil diplomat serveru Politico.

Zděšení zaznívá i z Velké Británie. „Je to šílené,“ řekl serveru Politico jeden britský úředník a poskytl osobní názor. „Všechny jejich zprávy přinejmenším do voleb budou přehlušeny pokrytím jeho zdraví a schopností. A stává se terčem posměchu po celém světě. Co se stane příště?“ zeptal se úředník. „Mohl by bez úmyslu nařídit ozbrojeným silám úder a postavit se před mezinárodní soud s odvoláním na nějakou duševní poruchu?“ hrozí se důsledků. Na to konto zazněla informace, že s Trumpovým týmem navazuje styky i britské velvyslanectví.

Obavy zní i z Německa, kde spíš než touha navazovat kontakty s týmem Donalda Trumpa, zní přání, aby Demokratická strana USA dokázala Bidena poslat na zasloužený odpočinek a vsadila na Kamalu Harrisovou. „Nyní je jasné, že trvání Joea Bidena na své kandidatuře Trumpovi jedině pomůže,“ řekl pro Politico Roderich Kiesewetter, prominentní křesťanskodemokratický zákonodárce ve Výboru pro zahraniční věci v Berlíně. „Lze jen doufat, že demokraté najdou způsob, jak Joe Bidena stáhnout a zároveň si zachovat tvář, a že se například Kamala Harrisová stane lídrem demokratů,“ řekl Kiesewetter a dodal, že zvolení Trumpa do úřadu by ohrozilo transatlantickou bezpečnost. „Mám obavy z domácí politické propasti ve Spojených státech a potenciálního dopadu volebního vítězství Donalda Trumpa na transatlantickou bezpečnost a demokratické instituce v USA,“ řekl Kiesewetter.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je krásné, jak mají všichni starost o demokracii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYchtyl , 13.07.2024 19:10:25
v cizích státech, ovšem totalita a diktatura ve vlastních státech jim nikterak nevadí... :(((

|  8 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …