„Neměli už být mrtví?“ Elon Musk a nepříjemná otázka k vakcínám

28.07.2024 14:42 | Monitoring

Už jsou to tři roky od vypuknutí pandemie. „Neměli by už být všichni neočkovaní mrtví?“ ironicky klade otazník majitel společností X a Tesla Elon Musk. A vybízí k zamyšlení, jak moc se dřívější strašidelná prohlášení – politická i odborná – zakládala na pravdě. Kdo strašil, a proč, že bez několikeré vakcinace proti covidu-19 budou lidé v ohrožení života?

„Neměli už být mrtví?“ Elon Musk a nepříjemná otázka k vakcínám
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Podle dostupných statistik se od začátku pandemie covid-19 v březnu 2020 nakazily na stovky milionů lidí a zhruba sedm milionů lidí „s covidem“ zemřelo. O tom, zda je počet zemřelých v přímé souvislosti s nákazou covid-19, se však vedou i mezi odbornou veřejností stále velké polemiky. Nemálo lékařů s odstupem času vypovídá, že se naopak zdravotní komplikace u lidí objevují právě po očkování tzv. vakcínou proti covidu-19.

Miliardář Elon Musk dlouhodobě veřejně bagatelizuje vakcíny proti covidu-19 a řadí se mezi skeptiky, kteří zpochybňují jejich účinnost a bezpečnost. Musk také hlasitě kritizoval přísná pravidla povinného očkování proti covidu-19, zejména pokud kvůli nim musí zaměstnanci volit mezi vakcinací a ztrátou zaměstnání.

Nyní se k tématu opět vrací na sociální síti X, když od vypuknut koronavirové pandemie uběhly více než tři roky. Ve svém příspěvku se Musk zaměřuje na to, jak jsou na tom dnes lidé, kteří si do těla nenechali vpravit tzv. vakcínu proti covidu – i když mnoho vlád, politiků i nemálo „odborníků“ vyvolávalo obavy, že „odmítači“ tím údajně vážně ohrožují svůj život.

„Jsou to tři roky. neměli by už být všichni neočkovaní mrtví?“ utahuje si na síti X Elon Musk z těch, kteří vakcínu tlačili jako jedinou možnost, jak se v době covidu vyhnout smrti.

Jeho ani ne den starý příspěvek dosud zhlédlo před 23 milionů lidí. Mnozí, kteří se očkování vyhnuli, si v diskusi přizvukují, že jsou silní, že tomu velkému tlaku odolali. A mnozí píšou, že se očkovat nechali a svého rozhodnutí dnes litují. Ten tlak na to, aby si všichni nechali píchout tzv. vakcínu, je podle jejich slov „probudil“.

Loni koncem září Elon Musk vzbudil velký rozruch, když na platformě X nasdílel video, které o očkování rozvířilo velké pochybnosti. Příspěvek byl přeložen do všech možných jazyku včetně češtiny. Ve videu je sestřih nejrůznějších novinových titulků, které mají lidi přimět k přemýšlení – co ve skutečnosti ony „vakcíny“ proti covidu-19 byly a jsou. To vzbuzuje silné kontroverze – zvláště pokud jde o vedlejší účinky a následky aplikace vakcín.

V následném vlákně Musk napsal, že ho znepokojuje „nehorázný požadavek, aby lidé museli mít vakcínu a několik posilujících očkování, aby vůbec mohli něco dělat“.

Sám zde připustil, že si proti covidu-19 nechal dát třetí dávku vakcíny, která ho nakonec dostala málem až do nemocnice. „Kolik dalších lidí má příznaky, které jsou ve skutečnosti způsobeny vakcínou nebo léčbou, nikoliv covidem samotným?“ napsal Musk, že v tomto případě může být „lék“ potenciálně horší než nemoc.

Krátké video, které Musk sdílel, se na internetu objevilo už v listopadu 2022. Jako majitel sítě X (dříve Twitter) ale video učinil virálním, dnes má přes 81 milionů zhlédnutí.

„Ale ze stejného důvodu jsem proti nucení lidí, aby se nechali očkovat,“ sdělil Musk. „Víte, myslím si, že tohle bychom v Americe prostě dělat neměli. Myslím, že bychom měli lidi k očkování povzbuzovat, důrazně se je snažit přesvědčit, aby se nechali očkovat, ale ne je k tomu nutit, nebo například je nutit (k výběru), aby se nechali očkovat, nebo dostali výpověď.“

Covid, vakcíny, Česko...

Strašení lidí tím, že bez očkování proti covidu zemřou, také často přicházelo z řad českých politiků. V době vypuknutí covidové epidemie byla u moci vláda Andreje Babiše (ANO). Na postu šéfa resortu zdravotnictví se za dobu pandemie, která vypukla v březnu 2020, vystřídali v Babišově vládě čtyři ministři. Adam Vojtěch z hnutí ANO byl v úřadu od prosince 2017 do září 2020, kdy podal rezignaci; v čele resortu tak vydržel tři roky. Nahradil ho epidemiolog Roman Prymula; ministerskou funkci zastával pouhých 38 dní. V křesle ho poté vystřídal lékař Jan Blatný, jenž byl ministrem pět měsíců. V pořadí čtvrtým ministrem zdravotnictví byl pak jmenován profesor Petr Arenberger; resort zdravotnictví vedl zhruba měsíc a půl. Nakonec se na ministerstvo zdravotnictví opět vrátil Adam Vojtěch.

Kritika vůči neočkovaným byla v těch časech doslova na denním pořádku. „Musíme lidem říct pravdu, že budou i umírat, když se nenechají očkovat,“ varovala v listopadu 2021 v pořadu Partie pravá ruka Babišovy vlády Alena Schillerová, tehdy působící jako ministryně financí. Vyjadřovala se pro přísné restrikce proti neočkovaným, kteří podle ní „ohrožují zodpovědné lidi“.

Ministr Adam Vojtěch v říjnu 2021 svaloval vinu na sílící epidemii na ty, kteří očkování experimentální vakcínou proti covidu odmítali. „Epidemie covidu-19 se v Česku stala epidemií neočkovaných,“ kritizoval odpůrce vakcín, které označoval za „bezpečné“. „Kdybychom měli dostatečnou proočkovanost, můžeme opatření zrušit a vrátit se k normálnímu životu “ prohlašoval Adam Vojtěch s tím, že „primárně umírají právě lidé, kteří nejsou očkovaní“.

Byl tím, kdo se zasazoval o to, aby se vybrané skupiny musely povinně proti koronaviru očkovat a plánoval vydat vyhlášku o povinném očkování. Hovořil o nutnosti udělat z vakcíny proti covidu běžnou očkovací látku, tak aby si lidé nechali dát tehdy všechny tři dávky tzv. vakcíny.

Jeho nástupce Roman Prymula v březnu 2021 čelil kritice, když hájil účinky vakcíny společnosti AstraZeneca, kterou Česko využívalo, byť její aplikaci v té době 16 evropských států preventivně pozastavilo, kvůli možným vedlejším účinkům. „Riziko toho, že vakcínu přestaneme používat, je veliké. Čelíme vysokému počtu úmrtí,“ řekl Prymula v České televizi, že pozastavení v Česku rozhodně nedoporučil, riziko vedlejších účinků že je dle něj velice nízké a že rychlá vakcinace je velmi důležitá. „Je to velmi citlivá záležitost, a ne každý může uvěřit, že se úmrtí netýkají vakcíny. Uvědomme si, že očkujeme kategorii obyvatelstva, která je ve vyšším věku, a je šance, že někdo v období po vakcinaci může přirozeně zemřít,“ dodal tehdy Prymula.

Samostatnou – ale velmi důležitou – kapitolou je, jak si tehdy v Česku počínali a vyjadřovali se různí, i samozvaní, odborníci i „odborníci“, žurnalisté, umělci, lékaři i jejich profesní organizace... Každý z nich měl (a má!) své jméno...

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válek ještě pořád tlačí na lidi, aby se nechali očkovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 28.07.2024 15:21:49
nemohl by mu někdo konečně umlčet ten jeho tlampač ?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…