„Párty je u konce.“ Španělská hvězda sociálních sítí je v Bruselu. A už jedná

16.07.2024 21:51 | Monitoring

Vládu Ursuly von der Leyenové v Evropské komisi popsal jako více podobnou Sovětskému svazu než skutečné Evropě národů. Španělský lídr strany SALF Alvise Pérez míří se třemi křesly do Evropského parlamentu. Doposud není jisté, k jaké frakci se strana připojí. Server POLITICO mezitím označil Péreze za „krajně pravicového chuligána“.

„Párty je u konce.“ Španělská hvězda sociálních sítí je v Bruselu. A už jedná
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Alvise Pérez, lídr španělské strany SALF

Španělská strana SALF (Se Acabó La Fiesta), v překladu „Párty je u konce“, překvapila v evropských volbách. Zakladatel a lídr strany Alvise Pérez ve volbách získal podporu 796 560 španělských voličů, což mu umožnilo získat tři křesla v Evropském parlamentu se ziskem 4,58 % hlasů. Jedno z nich obsadí on sám.

Pérez má velký vliv na sociálních sítích. Na všech svých účtech na sociálních sítích (Instagram, Facebook, TikTok, Telegram) má dohromady 1 800 000 sledujících. Od pandemie covidu-19 se stal vůdčí postavou pravicového hnutí ve Španělsku právě díky svému dosahu a činnosti na sociálních sítích, která spočívá ve zveřejňování informací o údajných nezákonnostech spáchaných španělskými levicovými politiky a novináři.

Strana SALF zatím neoznámila, ke kterému krajně pravicovému uskupení v Evropském parlamentu se připojí, ačkoli se spekuluje o možné spolupráci s novou Evropou suverénních národů vedenou AfD, informuje server Euractiv. Pérez uvedl, že SALF vyjednává se třemi různými politickými skupinami a rozhodnutí oznámí brzy podle protikorupčních závazků a možností zvýšit vliv strany.

Vstup SALF na politickou scénu by mohl ohrozit pravicovou stranu VOX, která je součástí Patrioti pro Evropu. Obě strany sdílejí tvrdý postoj k migraci.

Pérez tvrdí, že SALF zastupuje „více než 800 000 Španělů, kteří jsou otráveni tím, jak Evropa (Evropská unie) funguje, zejména pokud jde o migraci“, a ostře kritizuje fungování Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyenové. Její vedení označil za „vládu, která se stále více podobá Sovětskému svazu než skutečné Evropě národů“.

Z Evropského parlamentu se již ozval svým příznivcům na sociálních sítích. „Šampaňské a housle, zatímco Evropa se řítí do propasti. To vše je velmi surrealistické,“ popsal svůj zážitek na Instagramu.

 

 

Následně Pérez zdůraznil, že jeho role europoslance se nevylučuje s přípravou na všeobecné volby ve Španělsku v roce 2027. „To, co chceme jako prioritu, je získat přístup do Moncloa (sídla španělské moci) nebo aby na nás Moncloa při sestavování vlády spoléhalo a abychom mohli (španělského premiéra) Pedra Sáncheze prioritně vykopnout ze španělské vlády. Takže jakmile budou vypsány všeobecné volby, rezignuji na funkci europoslance a budu kandidovat v příštích všeobecných volbách,“ uvedl Pérez. „V podstatě jde o to, abych mohl spojit své působení jako europoslance s realizací struktury, kterou potřebujeme k vytvoření politické strany, s níž budeme kandidovat v příštích parlamentních volbách ve Španělsku.“

Americký zpravodajský server POLITICO ho označil za „krajně pravicového chuligána“, který narušuje španělskou politiku.

„Chci být příštím španělským premiérem s konkrétními opatřeními, která povedou k nápravě mé země,“ řekl koncem června v rozhovoru pro POLITICO. „Chci změnit demokratický systém své země, aby se stala zemí nejvyšší úrovně, jako je Anglie nebo Spojené státy.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…