„Pomoz si sám.“ Místa, o kterých se nemluví. Zdravotní sestra musela sama při povodni řezat řetěz

16.09.2024 13:49 | Monitoring

Oproti roku 1997 nulová pomoc, popsal reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana aktuální situaci týkající se povodní na Krnovsku. Skrze platformu X informoval o výrazných povodňových škodách, které ochromily infrastrukturu v obcích Brantice a Zátor u Krnova. Pomoc poskytuje místní samospráva.

„Pomoz si sám.“ Místa, o kterých se nemluví. Zdravotní sestra musela sama při povodni řezat řetěz
Foto: Repro: X
Popisek: Krnov, povodně 2024

V Branticích, ležících na pravém břehu řeky Opavy, zasáhly domy vzdálené 400 metrů od řeky dvě vlny, které proudily několik hodin. Výsledkem jsou domy zaplavené do té míry, že zde zůstala zcela přerušena dodávka elektřiny a pitné vody. Situace v této obci není příliš medializovaná, přestože škody jsou značné.

„Brantice u Krnova. Jedna z obcí na pravém břehu Opavy, o kterých se nemluví, ale dostala přímý zásah. Domy stojí 400 m od řeky, ale vyplavené dvěma vlnami a několikahodinovým proudem vody. Bez elektřiny a pitné vody,“ informoval o obci reportér Smatana a k příspěvku na X připojil čtyři alarmující fotografie zobrazující zničené chodníky a zaplavené silnice.

Podobně kritická situace je i v Zátoru, obci vzdálené 10 kilometrů od Krnova. Zde byly strženy tři domy a desítky dalších zůstávají stále pod vodou. Místní obyvatelé navzdory povodním odmítají evakuaci a snaží se zůstat ve svých domovech, přestože obec trpí nedostatkem pitné vody, elektřiny a mobilního signálu. Pomoc v této situaci poskytuje místní samospráva.

„Zátor, na řece Opavě 10 km od Krnova. Také se o něm nemluví. Tři stržené domy, desítky stále pod vodou. Lidé zůstávají a odmítají evakuaci. Pomáhá samospráva. Bez pitné vody, bez elektřiny, slabý signál,“ shrnul situace Smatana.

V dalším postu pak psal o tíživé situaci v okolí Krnova, kde si lidé údajně stěžují na „nulovou pomoc oproti situaci v roce 1997“.

„Pomoz si sám. Zdravotní sestra z krnovského ARO Zuzana do půl pasu ve vodě rozřezala řetěz, aby otevřela bránu a voda odtekla z Náplavní ulice a mohla začít uklízet dům,“ popsal reportér nešťastnou situaci, kterou se mu podařilo zachytit na fotografii.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Domobrana ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 16.09.2024 14:41:25
I za císaře pána a staletí před ním bývala domobrana samozřejmostí. Za vlády komunistů měly obce a města tu Národní frontu, kde byly desítky a stovky organizací, které byly schopny pomáhat v nouzi a při katastrofách! Dnes nebýt hasičů, tak je stát úplně, ale úplně v hajzlu. A lidé jsou vycvičení tak, že má čekat, až zasloužilí činovníci živení z jeho daní pošlou nějakou pomoc. Zdravotní sestra si přeřezala řetěz sama. Asi nemá doma chlapa. Asi není žádný soused, který by jí pomohl. Asi měla čekat na zachránce z Člověk v tísni s jeho stamilionovým rozpočtem od státu? Nebo na pomoc Národní sportovní agentury za 10 miliard ročně, která má chapadlo a přísavky do každého sportovního klubu. A nejen tam. Možná má nejvyšší vojevůdce důležitější úkoly pro záložáky AČR. Plukovníci a generálové řeší dezinformace a konspirace na internetu. Stejně nemají komu velet.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …