„Prakticky zlikvidovaný“. Ve Francii Macronova partaj až třetí. Ale levice chystá kulišárnu

30.06.2024 21:00 | Zprávy

Národní sdružení (RN) Marine Le Penové v prvním kole francouzských předčasných parlamentních voleb podle odhadů výsledků značně porazilo Spolu (Ensemble) prezidenta Emmanuela Macrona. Agentura Reuters uvádí, že podle exit pollů společností Ipsos, Ifop, OpinionWay a Elabe získala RN přibližně 34 % hlasů, zatímco Macronovo uskupení mělo obdržet pouze 20,5 až 23 %. Předběhla jej tak zřejmě i levicová koalice Nová lidová fronta. Le Penová výsledky komentovala s tím, že Francouzi Macronovu koalici „prakticky vymazali“.

„Prakticky zlikvidovaný“. Ve Francii Macronova partaj až třetí. Ale levice chystá kulišárnu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentská debata Marine Le Penové a Emmanuela Macrona

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22752 lidí
Zatímco Národní sdružení (RN) šéfa strany Jordana Bardelly a někdejší prezidentské kandidátky Marine Le Penové získalo podle exit pollů společností Ipsos, Ifop, OpinionWay a Elabe v předčasných parlamentních volbách přibližně 34 % hlasů, vládní koalice Spolu (Ensemble) prezidenta Emmanuela Macrona získala podle projekcí z exit pollů mezi 20,5 až 23 % hlasů a předběhla ji narychlo sestavená levicová koalice Nová lidová fronta (NFP), jež měla získat kolem 29 % hlasů.

Agentura Reuters však poznamenává, že ještě není jasné, jestli RN Bardelly a Le Penové dokáže dosáhnout na dostatek křesel k sestavení vlády. „Výsledky hlasování s vysokou volební účastí, které odpovídaly předvolebním průzkumům, přinesly jen málo jasných informací o tom, zda bude euroskeptická a protiimigrační RN schopna sestavit vládu po boku prounijního Macrona,“ uvádí server.

Překvapivá byla účast voličů. Podle odhadů agentury Ipsos Talan dosáhla až na 65,5 %, což je výrazně více než 47,5 % v roce 2022.

Agentura Al-Džazíra si pak povšimla slov Marine Le Penové, jež k předběžným odhadům výsledků řekla, že francouzský lid postavil Národní sdružení do čela a „prakticky zlikvidoval“ Macronův tábor. Podle svých slov doufá, že se premiérem stane šéf strany Jordan Bardella.

Vyvstává otázka spojení proti Národnímu sdružení

Před druhým kolem voleb, které se uskuteční 7. července, podle Reuters Francii čeká týden politického vyjednávání. „Konečný výsledek bude záviset na tom, jak se strany rozhodnou spojit své síly v každém z 577 francouzských volebních obvodů pro druhé kolo. V minulosti se francouzské středopravicové a středolevé strany spojily, aby zabránily RN převzít moc, ale tato dynamika, které se ve Francii říká ‚republikánská fronta‘, je méně jistá než kdy jindy,“ komentuje agentura, že ke spojení stran proti Le Penové nemusí vůbec dojít.

K „širokému“ spojení francouzských stran už však ihned po ohlášení předběžných výsledků vyzval Macron. „Tváří v tvář Národnímu sdružení nastal čas pro široké, jasně demokratické a republikánské spojenectví pro druhé kolo,“ uvedl v prohlášení.

Podobně se již vyjádřil i lídr levicové koalice Jean-Luc Melenchon. Podle jeho slov stáhne kandidáty, kteří se v prvním kole parlamentních voleb umístili na třetím místě, aby ve druhém kole porazili co největší počet kandidátů Národního sdružení Le Penové.

„V souladu s našimi zásadami a postoji ve všech předchozích volbách nikdy nedovolíme, aby Národní sdružení dosáhlo vítězství,“ řekl Melenchon dle BFMTV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

14:28 Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

I letos se do Karlových Varů sjeli příznivci filmů ze všech koutů České republiky. Již 58. ročník MF…