„Ruská trollí farma.“ Muž z ČT si myslí, že za hádky kolem olympiády může Putin

02.08.2024 13:50 | Monitoring

Z hlediska počtu získaných medailí se Česku moc nedaří. Vedle sportovních klání poutal pozornost světové veřejnosti jednak zahajovací ceremoniál her, ale jednak třeba také ženský box, kde na sebe upozornila Imán Chalífová. Žena s vyšší hladinou testosteronu. Mezinárodní boxerská asociace varovala před jejím působením na hrách. O slovo se přihlásil i někdejší dlouholetý zpravodaj ČT Jakub Szánto, který si položil otázku, co teď asi udělá ruská propaganda.

„Ruská trollí farma.“ Muž z ČT si myslí, že za hádky kolem olympiády může Putin
Foto: ČT24
Popisek: Jakub Szántó

Olympiáda v Paříži už běží pár dní, čeští sportovci na ní bojují ze všech sil, ale ve čtvrtek večer, po řadě sportovních disciplín zůstávali Češi bez medaile. Francouzi ale ukázali, že jsou schopní upoutat pozornost světa i zahajovacím ceremoniálem olympiády, či rozhodnutím, kdo smí s ostatními ženami bojovat v ringu.

Na olympiádu byla jako sportovkyně vpuštěna v alžírských barvách bojující Imán Chalífová, která je přitom z boxerských zápasů pod hlavičkou mezinárodní boxerské federace IBF vyřazena kvůli vysoké hladině testosteronu. A její italská soupeřka Angela Cariniová to také po první minutě zápasu vzdala.

Mezinárodní boxerská asociace (IBA) k tomu vydala stanovisko, které se vztahuje nejen k olympiádě, ale také k situaci z roku 2023.

„Dne 24. března 2023 IBA diskvalifikovala atletky Lin Yu-ting a Imáne Chalífovou z Mistrovství světa v boxu žen v Novém Dílí 2023. Tato diskvalifikace byla výsledkem jejich nesplnění kritérií způsobilosti pro účast v soutěži žen, jak byla stanovena pro zachování férovosti v tomto sportu a maximální integrity soutěže. Je třeba poznamenat, že sportovci nepodstoupili vyšetření testosteronu, ale byli podrobeni samostatnému a uznávanému testu, přičemž podrobnosti zůstávají důvěrné. Tento test přesvědčivě ukázal, že oba sportovci nesplňovali požadovaná nezbytná kritéria způsobilosti a bylo zjištěno, že mají konkurenční výhody oproti ostatním soutěžícím,“ uvedla asociace.

Boxerka Lin Yu-ting z Tchaj-wanu se tehdy proti verdiktu asociace neodvolala. Imán Chalífová se sice odvolala, ale proces nenechala doběhnout. Než mohl být proces odvolání zdárně ukončen, Chalífová odvolání stáhla.

IBA je podle svých vlastních slov i nadále odhodlána zajistit spravedlivou soutěž na všech našich akcích, vyjadřuje však znepokojení nad nejednotným uplatňováním kritérií způsobilosti jinými sportovními organizacemi, včetně těch, které dohlížejí na olympijské hry. Uplatňování odlišných kritérií může podle asociace v konečném důsledku vést i k ohrožení života sportovců.

Někdejší dlouholetý zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó k boxerskému incidentu také napsal pár slov.

„Co si ruské trollí farmy vyberou na pařížské olympiádě jako téma pro další rozeštvávání západní společnosti dnes? A na co my všichni jako pitomci ihned naskočíme, hm?“ zeptal se.

„Běda tomu, kdo má jiný názor, než liberální mainstream, to je automaticky proruský troll...“ odpověděl novináři jeden z diskutujících.

A Szántó zareagoval.

„To jste si z mého postu vzal? Tak to gratuluju ke čtení mezi řádky. Ono stačí už jen to, že liberální užíváte jako odsudek,“ poznamenal.

Ženský box na LOH v Paříži.

K situaci v ringu napsal pár řádků také marketingový expert, podcaster a sportovní marketér Tomáš Janča.

„AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur), nyní IBA, je jedna z nejzkorumpovanějších světových sportovních federací (což je co říct) a dlouhodobě je řízena z postsovětského prostoru. MOV jí sebral status světové governing body ve prospěch nově vzniklé organizace World Boxing. Dnes publikovali tohle,“ napsal.

A přidal výmluvný obrázek.

Publicista Joachim Wedel upozornil, že tato situace plně padá na bedra Mezinárodního olympijského výboru, protože boxerská asociace je mimo jiné kvůli vazbám na Rusko a kvůli dopingovým aférám vyřazena z rozhodovacího procesu.

Ženský box na LOH v Paříži.

Naštvaný, unavený, chechtající se komik, jak se sám na sociálních sítích představuje Luděk Staněk má za to, že stávající kauza s Chalífovou je největší ostudou olympijských her.

„Tohle je reálně největší ostuda OH. A argument, že předchozí zákaz vydala zkorumpovaná boxerská organizace fakt neobstojí,“ napsal Staněk.

Ženský box na LOH v Paříži.

Ženský box na LOH v Paříži.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když se něco západu nedaří,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 02.08.2024 14:24:24
svede se to na Putina. Je to universální a symbolické. I když ne efektivní. Přehlídku homosexuálů, intersexuálů, transsexuálů nevybral Putin, ale Olympijský výbor a pořadatelé ve Francii, pane Szánto !! Vzhledem k tomu, že jste z ČT, chápu, že musíte ten francouzský průs..švih nějak omluvit.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…