„Ukrajinci ničí mosty, čili dál nejdou.“ A mimo Kursk velmi špatné, padlo

19.08.2024 7:40 | Monitoring

Bývalý člen americké námořní pěchoty a nyní vojenský analytik Brian Berletic se zaměřil na situaci v bojích u Kurska. Míní, že Ukrajincům se povedlo využít moment překvapení a proniknout tam, kde Rusko nemělo jednotky. To už ale neplatí a ostatní fronty na Ukrajině jsou v ještě horším stavu, než byly. A jako důkaz, že se postup Ukrajinců u Kurska zastavil, uvádí, že začali ničit mosty, aby zpomalili ruské posily.

„Ukrajinci ničí mosty, čili dál nejdou.“ A mimo Kursk velmi špatné, padlo
Foto: Repro Rumble
Popisek: Mapa oblasti, ve které Ukrajinci operují

Berletic se soustředil na boje v Kurském regionu, se slovy, že v ostatních směrech Rusové mají stálé a zřejmě i nevratné územní zisky. Při pohledu na mapu regionu pak ještě připomenul, že se jedná o území, na kterém Ukrajinci operují, ale ne o území, které by měli zabezpečené a pod kontrolou. Podotkl, že způsob boje u Kurska je jiný, než na ostatních frontách.

Zmínil pravděpodobný cíl ukrajinských sil, totiž Kurskou jadernou elektrárnu, ale podle něj tohoto cíle Ukrajinci nedosáhnou. Postup Ukrajinců byl totiž dán tím, že v oblasti nebyly ruské síly, to se ale nyní mění.

Rozdíl mezi Kurskem a ostatními frontami je, že na ostatních frontách Ukrajinci budovali opevnění, některá pocházejí ještě z roku 2014. To u Kursku není z logistických důvodů možné. „Nedokážou držet ani ostatní fronty, není žádná možnost, jak mohou dlouhodobě držet území uvnitř Ruska,“ míní Berletic. Srovnal postup Ukrajinců s postupem Rusů u Doněcku, kde Rusové dobyli město New York a postupují na Pokrovsk. „Když Rusko dobyje takové území, tak je to udržitelné, staví těžké obranné linie, posouvají postupně svou logistiku. Neroztahují se příliš. Mají schopnost zatlačit Ukrajince a zároveň posilovat svou sílu,“ řekl s tím, že se stále jedná o opotřebovávací konflikt.

„To je rozdíl oproti Kursku, Ukrajinci shromáždili vybavení a lidi, poslali je tam, a teď je loví a ničí stále rostoucí síla Rusů. Rusko si může dovolit poskytnout další vybavení a lidskou sílu pro takovou operaci. Ukrajina ne,“ zhodnotil. Svá slova podpořil i články ze západních médií, která potvrzují, že mimo Kursk se situace pro Ukrajinu zhoršila. Moment překvapení, který Ukrajina využila, pominul a jde opět o to, kdo má více vojáků a vybavením, a to je Rusko. „Stejně jako při ofenzivě v roce 2023, jediné, co Ukrajina vpádem do Kursku dělá, je, že ničí své bojové schopnosti a usnadňuje Rusům nalezení a zničení vybavení,“ pravil Berletic.

Na sociální síti X přidal i další důkaz, že se postup Ukrajinců u Kurska zastavil. Totiž zprávy, že Ukrajinci ničí mosty, po kterých Rusové posílají posily. Což sice tyto posily zpomaluje, ale je to důkaz, že Ukrajinci nepostupují dále. Podle Berletica se nyní soustředí na postup na západ, na zakopání, způsobování ztrát a nakonec budou z regionu vytlačeni. „Čím dále postoupí na západ, tím rozptýlenější budou,“ soudí s tím, že teď už se postupuje podle ruského harmonogramu a Ukrajinci nechali své ostatní fronty v ještě horším stavu, než byly.

Podle něho ale nejde o to zvrátit průběh války, ale o to, aby cena pro Rusko byla co největší, než se rozpadne ukrajinská schopnost boje.

Věnoval se také nové „zázračné zbrani“, o které se diskutuje, že by ji USA poskytly. Jedná se o střelu s plochou dráhou letu odpalovanou ze vzduchu AGM-158 JASSM, kterou je možné odpalovat z bezpečné vzdálenosti. Berletic si myslí, že se jedná o snahu vytvořit dojem, že vpád do Kurské oblasti je veliký úspěch, který zvrátí válku, místo marné snahy, která urychlí konec války. A to, že Kursk je „ostuda pro Vladimira Putina“, průběh války nezvrátí.

Berletic také podotkl, že tyto střely by byly jedna ze zbraní, které by byly potřeba, kdyby USA musely bojovat v jihovýchodní Asii. A pokud budou poskytnuty Ukrajině, jednak se tím snižují schopnosti amerických ozbrojených sil, ale navíc to dává Rusům možnost zbraň studovat.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechtěl bych sloužit pod vedením , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 19.08.2024 8:51:47
krvelačných ukrajinských generálů ani vteřinu. I sedláci u Chlumce měli lepší šanci na přežití než chudák udatný Ukrajinec pod velením těchto šílenců... Pořád mi nejde na rozum, čeho vlastně chtějí Ukrajinci a jejich spřátelení západní zločinci dosáhnout. Zatím přišli o polovinu obyvatel, nechali si vybít jednu generaci kluků, mají zničenou zemi, žádnou budoucnost a každým dnem přicházejí o území. Z naší strany mi přijde vysloveně hnusné, že zatímco my jsme nechali Sováky jít v klidu a míru, Ukrajince hecujeme, aby Donbas vybili do posledního. Z naší strany mi přijde vysloveně hnusné, že zatímco my jsme v roce 68 nekladli ozbrojený odpor (a bylo to dobře), tak děláme vše pro to, aby se Ukrajina nechala totálně zničit. Co se týče Ukrajiny, tak Západ žalostně selhal a všichni ti mrtví tam padají na vrub neschopných, krvežíznivých a zločinných západních politiků.

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek bez…