„Ukrajincům ukázat boj.“ A za to jdou do basy. Radost nad rozsudkem

27.10.2022 11:17

Kladenský soud ve středu poslal na deset a šest měsíců za mříže recidivisty a proruské aktivisty Patrika Tušla a Tomáše Čermáka. Třicetiletý invalidní důchodce Tušl s bohatou trestní minulostí a nezaměstnaný Čermák, jenž čelí také podezření z propagace terorismu kvůli výzvám k útokům na české zákonodárce, mající statisícové dluhy, se do válečných uprchlíků pouštěli, jelikož jim vadilo, že dostávají pomoc. Na videích například říkali, že je třeba „zasranejm, buzerantskejm“ Ukrajincům schovávajícím se u nás „ukázat boj“. Za „mrdky“ též Čermák označil český národ.

„Ukrajincům ukázat boj.“ A za to jdou do basy. Radost nad rozsudkem
Foto: Repro Twitter @gisat
Popisek: Patrik Tušl a Tomáš Čermák u soudu

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Rozsudek v případu četl kladenský soudce Vít Sochovský třicet minut, načež oba muže, kteří vyzývali diváky k násilí vůči Ukrajincům, poslal do vězení za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Státní zástupce Ondřej Hula novinářům podle ČTK řekl, že jednání obžalovaných považuje za vysoce společensky nebezpečné.

Oba muže k soudu přivedlo jejich veřejné vystupování, v němž padaly i výzvy k vyhánění Ukrajinců z Česka. Tušl s Čermákem na jednom z videí například o Ukrajincích hovoří jakožto o „zasranejch, špinavejch Ukáčkách“ a vyzývali, že „musíme ukázat, kdo je tady doma“. „Musíme to vyhecovat pořádně. Jestli chtějí boj, tak ať to zkusí, vole. Ale potřebujeme vás dostat do těch ulic, do prdele už,“ vyjadřují se muži na nahrávce s další výzvou, abychom vůči lidem, kteří se zde přišli schovat před válkou – které nazývají „zkurvenými buzeranty“ – „šli do ofenzívy“.

„Ďyt to je normálně okupace, co voni tady dělají,“ pronesli též muži k válečným uprchlíkům.

„Potřebujeme do ulic a ne nějakej zasranej zkurvenej Rajchl kuřbuřtí zajebaný. Systémový loutky jsou to nastrčený. Je to zasranej kuřbuřt,“ vyjadřují se také k předsedovi strany PRO Jindřichu Rajchlovi, jenž často vystupuje na protivládních demonstracích.

Oba dva muži také afektovaně reagují na pomoc ukrajinským uprchlíkům a vadí jim, že dostávají i finanční pomoc. „Přijde kdejakej zasranej zkurvenej Ukrajinec a dostane penízky. Dostane jídlo, dostane bydlení, ošacení. Všechno zadarmo. Do prdele už. Ty vole,“ vadí na jednom z videí Patriku Tušlovi, který sám podle dřívějšího zjištění serveru Aktuálně.cz přitom žije ze sociálních dávek, jelikož je ve svých třiceti letech invalidním důchodce a má více než desítku exekucí a neplatil výživné na své dítě.

V únoru 2019 podle Aktuálně.cz Patrik Tušl na svém profilu na Facebooku sdílel text písně, v níž se zpívá o brutálním násilí na ženě. „Prokopu ti žebra, ať konečně chcípneš, tak krvácej děvko, strašně miluju tu vůni krve, kde mám nůž, ať ti můžu rozpárat obličej od ucha k uchu,“ napsal a pod příspěvkem uvedl, že právě takhle smýšlí o své bývalé partnerce.

O matce svého dítěte také měl po jednom souvisejícím jednáním na úřadu říct, že by si „zasloužila rozšlápnout ksicht jako šváb, protože je šváb".

Mladý invalidní důchodce Tušl s bohatou trestní minulostí šahající až do roku 2013 – čítají například krádež či podvody – nyní dluží čtvrt milionu. Přestože byl již tento recidivista šestkrát trestaný, vždy dosud dostal jen podmínku.

Ani Čermák nemá práci. Nezaměstnaný muž, který rovněž vyzýval k vyhnání lidí prchajících před válkou, dluží 750 tisíc korun a navíc mu hrozí až 15 let vězení za propagaci terorismu, protože v živém vysílání na Facebooku vyzval tisíce svých sledujících k násilnému útoku na české zákonodárce. „Vynesem je za rypáky a naházíme ‚to‘ do řeky, ty vole,“ vyzýval například.

Kromě k Ukrajincům Čermák pronesl vulgární výrazy i k českému národu. „My jsme všichni mrdky. Jsme všichni mrdky – ten národ. Protože si sereme sami do držky,“ vyjádřil se směrem k našemu národu ve svém sdělení na sociálních sítích Čermák, který se do médií dostal i v souvislosti s napadáním zdravotníků během pandemie covidu-19 a kromě protiukrajinských postojů též uveřejňoval nahrávky, kde popíral vraždění civilistů ruskými vojáky.

Soudce Tušlovi s Čermákem připomenul, že to, co činí, nejde považovat za jakékoli „vlastenectví“. „Vlastenectví je láska k národu, který je váš. Ale není to vzbuzování nenávisti vůči jiným. Tato republika nese hodnoty, které vás stály svobodu,“ řekl jim.

Tušl se v reakci na rozsudek označil za „politického vězně“ a nechápal, proč by měl být coby několikanásobný recidivista odsouzen za výzvy k vyhnání válečných uprchlíků a jeho vyjádření, že je třeba „zasranejm buzerantskejm“ Ukrajincům „ukázat boj“.

Video, v němž se takto vyjadřoval o lidech z Ukrajiny mu prý „přijde vtipný“. „Nechápu, proč jsem kvůli tomu vězněný. Je to opravdu kvůli tomu videu?“ ptal se podle Aktuálně.cz zadlužený proruský recidivista u soudu.

Čermák, jenž si odnesl pouze šestiměsíční trest, soudci řekl, že udělal chybu a též připustil nevhodnost projevu. Při výpovědi u soudu též podle ČTK zmínil, že věcem, které ve videu říká, ani nevěřil, ale šlo mu o vysokou sledovanost, díky čemuž měli oba dva z nenávistných videí vydělávat. Čermák připustil, že mu na účet přišly desítky darů v řádu stokorun. Tušl řekl, že mu celkem přišlo deset až dvacet tisíc korun.

Oba muži už mají téměř tři měsíce z trestu za sebou, jelikož je strávili ve vazbě. Rozsudek není pravomocný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

15:30 „Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

„Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofr…