„Vymýšlíte si. Proč nemluvíte o Rusku?“ Intelektuálové podle historičky kryjí ukrajinskou krajní pravici

25.10.2024 12:50 | Monitoring

Marta Havryško, ukrajinská historička, bije na poplach. Bije na poplach před intelektuály, kteří dnes obhajují stoupence krajní pravice na Ukrajině. Kdyby se jí v budoucnu něco stalo, rozhodla se raději už teď promluvit k lidem.

„Vymýšlíte si. Proč nemluvíte o Rusku?“ Intelektuálové podle historičky kryjí ukrajinskou krajní pravici
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinská historička Marta Havryško

Ukrajinská historička Marta Havryško nabídla na ukrajinskou válku trochu jiný pohled, než bývá zvykem např. u washingtonského Institutu pro studium války.

„Intelektuálové a kulturní činitelé, kteří žádají UNESCO o pomoc při záchraně historické tváře Oděsy před dekomunizátory ‚opilými mocí‘, jsou obviňováni ze ‚zrady‘ a šíření ‚kremelských narativů‘. Nemohu se dočkat, až toto šílenství skončí,“ konstatovala historička na sociální síti X.

Ihned doplnila, že válka sice trvá už déle než 2,5 roku, ale ona stále věří v sílu ukrajinské společnosti, která si bude chtít uchovat demokracii a doporučila Rusům, aby svými krvavými prackami řešili problémy, kterých má Ruská federace plno doma.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

3%
hlasovalo: 21682 lidí
Jedním dechem dodala, že v budoucnu by se mohli od Ukrajinců naučit, jak si osvojit radikální ukrajinský etnonacionalismus.

Prozradila, že za tyto své postoje čelí výhružkám. Kvůli nim požádala lidi, pokud se jí něco stane, aby se zamysleli nad tím, že liberálové dnes obhajují i krajně pravicové postoje. „Ve světle hrozeb, které dostávám, pokud se mi něco stane, vezměte v úvahu spoluúčast liberálních intelektuálů, z nichž se stali obhájci ukrajinské krajní pravice,“ žádala taktéž na sociální síti X.

Za tuto svou prosbu si prý od některých kolegů vysloužila poznámky, že to přehání, že je příliš emotivní, případně že jí známí nerozumí. Proto se s ní chtějí sejít třeba na kafe.

Dozvěděla se, že „by raději měla přestat psát provokativní věci“. Přečetla si, že podobné věci by se měly řešit až po válce, protože v době války se s tím přece dalo počítat, že to nastane. 

A to nebylo všechno.

„V době, kdy Rusko ve vaší zemi vede genocidu, jsou důležitější věci. Nikdo jiný o tom nepíše; kde jsi ty věci vzala? Tvoje příspěvky jsou neetické a neprofesionální,“ zaznělo též.

Američtí intelektuálové, kteří nemají vazby na Ukrajinu, se jí prý naopak ptali, jak by jí mohli pomoct?

Nakonec konstatovala, že v roce 2019 stála na straně Volodymyra Zelenského, doufala, že se stane prezidentem a jako prezident Ukrajinu odpoutá od radikálního nacionalismu. Zelenskyj však udělal něco jiného. Po vypuknutí ruské války na Ukrajině šel po té stejné cestě mnohem dál. „Příkladem je očišťování divize Waffen SS Halič,“ dala příklad.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 21 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po Ukrajině chodí "inspektoři" kteří sledují zda někdo nepromluví rusky . V lepším případš že je pozván na převýchovu v horším případ,,,,,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 25.10.2024 14:02:34

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

15:50 „Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Nějak stále nechápu tady ten neuvěřitelný rozpor v tom, že ten náš…