„Žerou psy a kočky.“ Trump po debatě pro smích. Jenže pravda o Springfieldu teď leze ven

13.09.2024 22:12 | Monitoring

Problém Springfieldu v Ohiu, který se po celém světě proslavil, když o něm hovořil během úterní prezidentské debaty americký exprezident Donald Trump s tím, že v něm údajně haitští migranti „žerou psy a kočky“, je mnohem hlubší než jen otázka, zda skutečně dochází k „servírování“ domácích mazlíčků tamních obyvatel haitskými migranty. Springfieldský pastor BJ Newman pro Fox News Digital upozornil, že pnutí s migranty vyvolává zejména událost, při níž zemřel místní 11letý chlapec a 20 dalších dětí bylo zraněno. Místní dle Newmana navíc jsou vystaveni nátlaku, že mají „přijmout všechny přistěhovalce a držet hubu“. Kdo se vzepře, je označován za „rasistu“ či „fanatika“.

„Žerou psy a kočky.“ Trump po debatě pro smích. Jenže pravda o Springfieldu teď leze ven
Foto: Repro ABC News
Popisek: Donald Trump a Kamala Harrisová v debatě ABC News

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7120 lidí
Trump o tom, že haitští migranti ve Springfieldu „žerou psy a kočky“ hovořil v úterní debatě stanice ABC News, kde stanul proti své demokratické protikandidátce Kamale Harrisové. U tématu ochrany hranic a migrace Trump vyčetl politiku aktuální administrativy prezidenta Joea Bidena, v níž je Harrisová ve funkci viceprezidentky. „Podívejte se, co se děje s městy v naší zemi…“ poznačil Trump a pozornost přenesl právě na dění ve Springfieldu v Ohiu. „Ti lidé, kteří sem přišli, žerou domácí mazlíčky lidem, co tam bydlí,“ řekl, což u Kamaly Harrisové spustilo salvy smíchu. „Žerou psy, lidé, kteří přišli, žerou kočky,“ pokračoval však republikánský kandidát na prezidenta.

Mnozí místní představitelé přispěchali na obranu města a zpochybnili, že by se tak dělo, s čímž Trumpa následně během debaty stihli konfrontovat i přítomní moderátoři – ale dle mnoha místní obyvatel je však pravda na straně amerického exprezidenta.

O dění hovořil s místními obyvateli dříve například youtuber Tyler Oliveira a místní mu sdělili, že si všimli dění, kdy haitští migranti údajně jezdí dodávkami po veřejných parcích a čtvrtích, aby tam chytali domácí kočky.

Stanice Fox News pak přímo oslovila též dva místní pastory. „Myslím, že největší změnou, kterou jsme zaznamenali, bylo právě jakési narušení důvěry v komunitu a trochu se také narušila základní zdvořilost,“ řekl springfieldský pastor BJ Newman pro Fox News Digital o dění po nastěhování tisíců haitských migrantů do města, v němž při sčítání lidu v roce 2020 žilo asi 50 tisíc a nyní do něj přišlo mezi 15 až 20 tisíci přistěhovalců.

Dle Newmana pozornost, kterou vyvolala slova o „žraní domácích mazlíčku“, problematice spíše škodí, jelikož za horší považuje rychlou změnu populačního složení města, která dle něj prohloubila kulturní rozdíly, jež vedly k napětí mezi dlouholetými místními obyvateli a rostoucím počtem uprchlíků z Haiti. Trumpova slova tak dle něj odvádějí pozornost od vážnějšího pnutí.

Na problémy dle něj místní upozorňují i skrze zasedání městské rady a zaznívají obavy z tragédií, jelikož příchozí migranti například nedodržují pravidla silničního provozu a páchají nehody, z nichž některé byly i smrtelné.

Při jednom z velmi známých incidentů v říjnu loňského roku se školní autobus s desítkami dětí srazil s minivanem migrantů, což mělo za následek více než 20 zraněných žáků a také smrtelné zranění 11letého žáka Aidena Clarka.

„Řízení aut ve městě je příšerné,“ potvrdil pro Fox News Digital také bývalý republikánský poslanec státu Ohio Kyle Koehler. Mnoho přistěhovalců dle něj přijelo do Springfieldu bez řidičského průkazu a s velmi malými zkušenostmi s řízením.

Po události se zvedla dosti silná vlna místních obyvatel, pro něž zranění dětí a úmrtí chlapce bylo poslední kapkou. Část místních se však staví na stranu migrantů a reverend První baptistické církve Adam Banks pro Fox News Digital popsal, že dle něj napětí způsobuje „nedostatek porozumění“ a „obeznámenosti“ mezi dvěma kulturami, které na sebe nejsou zvyklé. Komunita by podle jeho slov měla uprchlíky přijímat, a ne se jich stranit.

Dle pastora Newmana to však není tak jednoduché. „Myslím, že existuje širší ‚narativ‘, který říká, že ‚jediná soucitná reakce v této situaci je přijmout všechny tyto přistěhovalce a držet hubu‘,“ poznamenal. Když se starousedlíci přihlásí o slovo, že jejich hlasy nejsou brány v úvahu a také trpí, odpovědí dle něj je něco ves stylu: „jste rasista“ nebo „fanatik“ či dotazy, proč jsou lidé s obavami „tak protiimigrační“.

Problém města v Ohiu tak jde mnohem hlouběji než na otázku, zda imigranti z Haiti „žerou psy a kočky“. Prozatím se však právě této věci dostává největší pozornosti, což dokládají též mnohočetné karikatury a vtipy na sociálních sítích, jež si „střílejí“ z Trumpa a z jeho výroku, nebo naopak exprezidenta podporují.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mysleme ve velkém jako Baťa. Pojďme riskovat.“ V ODS klíčí spolek pro změnu Česka

20:00 „Mysleme ve velkém jako Baťa. Pojďme riskovat.“ V ODS klíčí spolek pro změnu Česka

Jak vybudovat moderní stát pro 21. století? „Musíme podpořit startupy, globální ambice našich firem …