Značnou pozornost letos v českých médiích i na politické scéně strhlo během Vánoc téma růstu cen a řešilo se, o kolik se lidem prodražily Vánoce či samotná štědrovečerní večeře. A šlo opravdu o neradostné výpočty.
Přestože analytici i jednotlivá média přišli s různými výpočty, shodovali se v jedné věci – v tom, že si Češi za jídlo nemálo připlatili. Investiční společnost eToro, letos v analýze, na niž upozornila ČTK, uvedla, že letos byla štědrovečerní večere o 16 procent dražší než loni a čtyřčlenná rodina za ni zaplatila až 852 korun, přičemž byl tak letošní Štědrý den nominálně nejdražší od roku 1989. Dle firmy zdražil kapr o 48 korun a připlatili si i ti, kteří dávají přednost řízkům. Kuřecí maso totiž podražilo o 56 procent. Zajímavé je v tomto ohledu, že ještě vloni analytici investiční společnosti eToro zjistili, že kapr s bramborovým salátem a rybí polévkou vyšel na 654 korun, což je o téměř 200 korun méně než letos.
Také TV Nova informovala, že letos byla štědrovečerní večeře nejdražší od roku 1989 a o ceně 852 korun, což je o 16 procent více než vloni. A SeznamZprávy.cz pak připočetly i nápoje a podívaly se na jednotlivé ceny surovin bramborového salátu a sváteční hostina s rybí polévkou a kaprem, bramborovým salátem a řízky dle nich při připočtení piva či sektu pro čtyřčlennou rodinu rázem vyšla až na 1278 korun.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas