Blížící se Velikonoce letos mnozí lidé vyhlížejí s nepříliš velkou radostí, jelikož se před nimi množí zprávy o zdražování potravin, které jsou pro tradiční oslavy Velikonoc v Česku neodmyslitelné.
Nejvíce v posledních dnech rezonují dosti drahé vejce, které v supermarketech před rokem v únoru stály 2,88 Kč za kus, přičemž letos v se prodávaly za 5,63 koruny, a jen na velkém třicetikusovém platu vajec tak lidé tento rok zaplatí o více než 80 korun více než vloni.
Častokrát pak je jejich cena ještě vyšší. „Biovejce z louky můžete koupit jeden kus za 11,65 Kč. Šest kusů tedy za 69,90 Kč. Např. za čerstvá vejce pak zaplatíte za jeden kus 7,49 Kč. Deset kusů tak vyjde na 74,90 Kč,“ zjistily ParlamentníListy.cz ve své reportáži.
Nejde ale jen o vejce. „Vejce, cukr, tuk, mouka,“ vyjmenovává ingredience, bez kterých se neobejde velikonoční pečení, také Česká televize a předpovídá, že si lidé připlatí i za další suroviny, aby si mohli napéct mazance či beránky.
Problémy prý už mají s cenami i samotné pekárny. ČT ve své reportáži z jihu Čech poukázala, že jedna z tamních pekáren peče třené beránky již 20 let ze stejné receptury, ale ceny se od té doby změnily výrazně. „Skokově pekárna zdražila už loni na jaře. Především kvůli drahým energiím, mouce a máslu,“ zaznívá s tím, že letos se mají zákazníci připravit na další porci zdražování.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak