2 tisíce uspořil. Do Polska jel z Brna a doteď se diví. Šok z Velikonoc

28.03.2023 12:00 | Analýza

Blíží se Velikonoce a s tím taky začíná období, kdy Češi vyrážejí do nákupních řetězců, aby se zásobili tradičním pečivem, cukrovinkami či surovinami na pečení. U pokladny je pak často čeká zdrcující okamžik, když zjistí, že se aktuální ceny potravin pohybují daleko od těch byť jen před 2 lety. Jen za suroviny na beránka totiž dáte o 143 Kč více. Mnozí tak raději jedou do ciziny. „Tak jdeme zjistit, jak moc nás doma ojebávaj,“ sdílel na twitteru brněnský vývojář z cesty do Polska, a rozproudil tak diskusi. Po svém návratu totiž zjistil, že „moc“. „Vejce kolem 42 korun, kilo paprik za 120 korun, brokolice 20 korun, za cenu 6 párků jich máme rovnou 18,“ jmenoval. Uspořil zhruba 2 tisíce korun.

2 tisíce uspořil. Do Polska jel z Brna a doteď se diví. Šok z Velikonoc
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poselství lásky a míru na celém světě, seznámení se smyslem Velikonoc. Dvě velikonoční víkendové akce v Praze

Blížící se Velikonoce letos mnozí lidé vyhlížejí s nepříliš velkou radostí, jelikož se před nimi množí zprávy o zdražování potravin, které jsou pro tradiční oslavy Velikonoc v Česku neodmyslitelné.

Nejvíce v posledních dnech rezonují dosti drahé vejce, které v supermarketech před rokem v únoru stály 2,88 Kč za kus, přičemž letos v se prodávaly za 5,63 koruny, a jen na velkém třicetikusovém platu vajec tak lidé tento rok zaplatí o více než 80 korun více než vloni.

Častokrát pak je jejich cena ještě vyšší. „Biovejce z louky můžete koupit jeden kus za 11,65 Kč. Šest kusů tedy za 69,90 Kč. Např. za čerstvá vejce pak zaplatíte za jeden kus 7,49 Kč. Deset kusů tak vyjde na 74,90 Kč,“ zjistily ParlamentníListy.cz ve své reportáži.

Nejde ale jen o vejce. „Vejce, cukr, tuk, mouka,“ vyjmenovává ingredience, bez kterých se neobejde velikonoční pečení, také Česká televize a předpovídá, že si lidé připlatí i za další suroviny, aby si mohli napéct mazance či beránky.

Problémy prý už mají s cenami i samotné pekárny. ČT ve své reportáži z jihu Čech poukázala, že jedna z tamních pekáren peče třené beránky již 20 let ze stejné receptury, ale ceny se od té doby změnily výrazně. „Skokově pekárna zdražila už loni na jaře. Především kvůli drahým energiím, mouce a máslu,“ zaznívá s tím, že letos se mají zákazníci připravit na další porci zdražování.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Nina Nováková byl položen dotaz

Regulace pyrotechniky

Dobrý den, já mám spíš dojem, že už je těch regulací až moc a taky, že řešíte malichernosti. Přeci ohňostroje nebývají každý den. Za to spousta lidí denně řeší, jak vyjít se svými příjmy. Proč se radši nevěnujete tomu? A ještě k té ochraně životního prostředí, netvrdím, že nemáme životní prostředí c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Primárně je za vysoké ceny na vině fialová pakáž, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 28.03.2023 12:20:03
která nás direktivně a s požehnáním BruSSelu odstřihla od levných surovin z Ruska. Fialová pakáž do Polska jezdit nepotřebuje, protože má v kantýně polívku za 15.- a kuřecí řízek za 54.- Tak co by se gauneři šprajcovali, když se vzhledem ke svým platům nažerou téměř zadarmo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zavírají nám školy a i jinak házejí klacky pod nohy. Nejmenší slovanský národ se ozývá z Německa

11:01 Zavírají nám školy a i jinak házejí klacky pod nohy. Nejmenší slovanský národ se ozývá z Německa

„Administrativa v Německu od roku 2001 stále snižuje počet škol a tříd, kde se žáci učí náš jazyk a …