200 tisíc na elektromobil z dluhu, který za vás udělala EU. Zvykejte si

21.08.2024 14:00 | Analýza

Tisíce českých podnikatelů se těší z nových elektromobilů, na které se jim částečně složil český stát z veřejných financí prostřednictvím pobídky Ministerstva průmyslu a obchodu. Největší oblibu zaznamenávají vozy společnosti Tesla, o něž si zažádalo již 1 680 podnikatelů, kteří na ně kromě zaručovaného úvěru dostali dotaci 200 tisíc korun. Kdo nepodniká, má smůlu, a na automobily od Tesly, startující na částce přesahující milion korun, – ani jiný elektromobil – nic z veřejných prostředků nedostane. Kam peníze mohou putovat, totiž spolurozhoduje Brusel, který má dotace státu zpětně proplácet. Má to však háček.

200 tisíc na elektromobil z dluhu, který za vás udělala EU. Zvykejte si
Foto: Stock Photo Secrets
Popisek: Automobil, ilustrační fotografie

Z částečně dotovaných elektromobilů, jejichž pořizovací cena častokrát přesahuje milionové částky, má radost již řada podnikatelů v Česku a o možnost dostat auto na elektrický pohon, hrazené z části z veřejných financí, se již přihlásilo několik tisíc podnikajících. Česká televize informuje, že firmy a podnikatelé již zažádali o zvýhodněný nákup až u 4 039 aut na elektrický pohon.

Děje se tak v rámci programu Záruka Elektromobilita, který státem vlastněná Národní rozvojová banka (NRB) spustila 18. března 2024 na základě výzvy Ministerstva průmyslu a obchodu. Poskytuje podnikatelům a firmám bez rozdílu velikosti záruky k úvěrům na nákup bezemisních vozidel a dobíjecích stanic a program rovněž obsahuje finanční příspěvek, který náklady na pořízení bezemisního vozidla nebo dobíjecí stanice podnikatelům sníží, a to až o 300 tisíc korun na vozidlo.

NRB píše, že firmy mohou – mimo „výhodného financování s příspěvkem a zárukou“ – těžit z dalších přínosů programu, kterými mají být „příležitost obnovy a modernizace vozového parku“, „podpora ekologie a ochrany životního prostředí“ či také „vylepšení ESG scoringu a dalších parametrů“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pětidemožumpa podporuje sociálně slabé občany, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 21.08.2024 14:14:17
Občané jezdí v herkách co sotva projdou STK a z jejich daní přispívá občan prostřednictvím státu chudým podnikatelům na dotaci na elektromobily

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …