38 Kč tady, 15 Kč v Německu. „Pan Nutella“ má na talíři plechovku plzně

29.06.2024 10:39 | Monitoring

Europoslankyně Kateřina Konečná (Stačilo!) poukázala na to, že nejznámější tuzemské pivo, tedy plzeň, je možné koupit v cizině, konkrétně v Německu, klidně i za 15 korun. „U nás doma, tedy tam, kde se vyrábí, za 38 korun,“ upozorňuje Konečná, a že je to naprosto absurdní.

38 Kč tady, 15 Kč v Německu. „Pan Nutella“ má na talíři plechovku plzně
Foto: Reprofoto: FCB K. Konečné
Popisek: Kateřina Konečná s plechovkou plzeňského piva

„Toto je půllitr plzně. Pravděpodobně nejznámějšího tuzemského piva. A tuhle stejnou plechovku můžete koupit v místě, kde se vyrábí, tedy v České republice, za 38 korun. Zatímco v akci v Německu půllitrovou plechovku plzně koupíte klidně i za 15 korun. U nás doma, tedy tam, kde se vyrábí, znovu opakuji, 38 korun," uvedla ve videu na svém facebooku Konečná.

„Průměrná mzda v Německu přitom aktuálně činí v přepočtu přes 107 tisíc korun, zatímco v Česku byla za loňský rok lehce pod hranicí 44 tisíc. A co s tím hodlá dělat česká vláda? Mr. Nutella se zhruba zase za rok znovu vydá za hranice, aby přinesl další přelomové svědectví o tom, že Češi platí dvojnásob za vlastní pivo. Přičemž nejsou ani na polovině německých platů. Ministr Výborný pak zase zoufale rozhodí rukama, že není ministrem cenotvorby a pro pivo plzeň se nadále bude raději jezdit do Německa. Tohle je naprosto absurdní a skandální výsledek 35 let posledních vlád,“ dodala Konečná.

O tom, že je plzeňské pivo v zahraničí leckdy levnější, jsme psali již v minulosti. V listopadu loňského roku stál půllitr plzeňského piva v Německu v přepočtu 16,50 Kč. Přepravka plzeňské dvanáctky v akci v řetězci Kaufland stála necelých 330 korun, zatímco u nás ji bylo možné tehdy v akci koupit za 480 Kč.

O rok dříve byla plzeň v německém Kauflandu k sehnání dokonce za patnáct korun. Tato cena se udržela pak až do května, kdy byl půllitr plzně rovněž k mání za patnáct korun – ovšem stále v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 61 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…