5 Kč za pivo navíc. Jinde daň snížili! Co by vláda měla slyšet

11.04.2023 19:45 | Kauza

3 Kč, možná i 5 Kč navíc za pivo, odhadli zástupci pivovarů dopad zvažovaného přesunu točeného piva do 21 % sazby DPH. Premiér Fiala informaci mírní, ministerstvo financí to však zvažuje. Jinde přitom daň na pivo snížili. „Sousední Slovensko letos přistoupilo dokonce k dočasnému snížení sazby DPH pro sektor stravovacích služeb včetně čepovaného piva právě na deset procent,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Zdeněk Mikulášek z pivovaru Bernard.

5 Kč za pivo navíc. Jinde daň snížili! Co by vláda měla slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr piva, ilustrační foto

Dát točené pivo do nejvyšší jednadvacetiprocentní sazby? „Po složitých covidových letech, ale i při současné inflaci by šlo ve velmi krátkém čase o další tvrdou ránu zasazenou sektoru gastro,“ říká jednoznačně Zdeněk Mikulášek, PR manažer známého pivovaru Bernard v Humpolci. V mnohých státech podle něj hledají cesty, jak gastropodniky podpořit, jen u nás jde jemně řečeno podpora opačným směrem. „Sousední Slovensko letos přistoupilo dokonce k dočasnému snížení sazby DPH pro sektor stravovacích služeb včetně čepovaného piva právě na deset procent. Velká Británie přistoupila k tzv. výčepní úlevě, tedy ke snížení sazby povinné daně u čepovaného piva a cideru oproti obecné dani z alkoholických nápojů,“ poukazuje. Zatímco podle ministra financí je prostě pivo alkohol, který nemá co dělat ve snížené sazbě DPH, manažer z Bernardu poukazuje na spolupráci pivovarů s gastroprovozy, které podle něj „pomáhají kultivovat českou pivní kulturu a napomáhají sociálnímu aspektu těchto zařízení“. Odhaduje se, že na půllitru čepovaného piva by změny znamenaly zvýšení pro spotřebitele cca o tři až pět korun.

Prakticky Mikulášek dodává, že mnohde jsou restaurace „jediná místa setkávání“. Přidává i jasné varování. „Zdražení piva neznamená vyšší přísun peněz do státní pokladny, ale bude znamenat ztrátu pracovních pozic v restauracích, následně by se to mohlo projevit i na zaměstnanosti v pivovarnictví a sladařství,“ konstatoval Mikulášek.

Hospodští zdraží pivo, bude se prodávat méně?

Jitka Hanzlovská, hlavní ekonomka pivovaru Strakonice, říká, že už teď by potřebovali přistoupit ke zdražování. „Samozřejmě že to bude mít vliv především na naše hospodské, kteří zvýší kvůli tomu cenu piva. My jsme prodávali vždycky za 21 procent, ale hospodský, který točil do sklenice, odváděl deset procent,“ podotýká Hanzlovská. „Oni zdraží pivo a my budeme možná prodávat méně. Už jsme jednou zdražili cenu piva, a potřebovali bychom to znovu. Vzhledem k věcem, které se připravují, tak nám možná znemožní, abychom náklady posunuli. Bude to mít negativní vliv asi i na nás,“ uvažuje. „Přáli bychom si, aby poptávka neklesla,“ dodala.   

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Fakt myslíte, že jsme na tom v oblasti digitalizace dobře?

A co třeba říkáte na to, že jsme v digitalizaci veřejné správy je Česko druhé nejhorší v EU? Zdroj: https://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6995694 Nebo co říkáte na toto - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-b2b-platit-prevodem-nestaci-digitalizace-ceske-ekonomiky-je-zalostne-pomala-261752?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo mu dává rozkazy? Fiala? Pavel? S Foltýnem je to samá záhada

4:44 Kdo mu dává rozkazy? Fiala? Pavel? S Foltýnem je to samá záhada

Na konci listopadu uplyne půlroční lhůta, o které Otakar Foltýn opakovaně hovořil jako o limitu svéh…