50 nových brigád. NATO se bude „rozšiřovat“

08.07.2024 12:07 | Zprávy

NATO se připravuje na zásadní rozšíření svých obranných kapacit v reakci na rostoucí hrozbu ze strany Ruska. Podle vojenských zdrojů agentury Reuters aliance potřebuje vytvořit 35 až 50 nových brigád, aby úplně implementovala své nové obranné plány. Tento týden se má 32 států NATO setkat na summitu ve Washingtonu při příležitosti 75. výročí.

50 nových brigád. NATO se bude „rozšiřovat“
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

Vojenská brigáda je základní taktickou jednotkou ozbrojených sil, která se skládá z několika praporů či prvků bojové podpory. Její velikost se obvykle pohybuje od 3 000 do 7 000 vojáků, přičemž konkrétní počet závisí na typu brigády a jejím určení.

Anonymní vojenský zdroj agentuře Reuters sdělil, že Severoatlantická aliance bude potřebovat dalších 35 až 50 nových brigád. Každá brigáda bude klíčová pro posílení schopností NATO čelit potenciálnímu ruskému útoku.

Odkud bude NATO čerpat další personál dle agentury Reuters není jasné. Jednotky by buďto mohly být přesunuty z jiných částí ozbrojených sil, mohli by být naverbováni další vojáci, případně by se členové NATO mohli rozhodnout pro kombinaci obou přístupů.

Toto rozšíření by mělo být odpovědí na nové strategické výzvy po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, což přimělo alianci k přehodnocení své obranné politiky. Bezpečnostní zdroj zdůraznil, že Německo samotné bude muset zečtyřnásobit své kapacity protivzdušné obrany, aby lépe ochránilo svou kritickou infrastrukturu v případě konfliktu s Ruskem. Ministerstvo obrany v Berlíně budoucí plány NATO odmítlo komentovat.

V reakci na tyto výzvy se NATO připravuje na summit ve Washingtonu k příležitosti 75. výročí aliance, kde se očekává, že budou probíhat důležité diskuze o dalším kroku k posílení obranných schopností spojenců. Jednotlivé členské státy budou vyzvány k posílení svých vojenských kapacit a koordinaci s aliancí na základě detailních požadavků identifikovaných vojenskými plánovači NATO.

Jeden z představitelů NATO řekl, že vojenští plánovači aliance již identifikovali „podrobné požadavky na vojáky a zbraně potřebné k obraně aliance".

„Protivzdušná a protiraketová obrana, zbraně dlouhého doletu, logistika a také velké pozemní manévrové formace patří mezi naše nejvyšší priority,“ uvedl úředník. „NATO bude pravděpodobně stanovovat spojencům náročnější cíle v oblasti schopností, protože vyvíjíme síly, které mohou realizovat naše plány a čelit hrozbám, kterým čelíme. Jsme přesvědčeni, že naše zastrašovací politika je a zůstane silná."

„Děláme důležitá rozhodnutí o zvýšení naší podpory Ukrajině a NATO převezme poskytování a koordinaci bezpečnostní pomoci Ukrajině,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg o nadcházejícím summitu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ameriku nahnat do totální izolace a na světě bude zase dobře., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 08.07.2024 13:44:53

|  10 |  0

Další články z rubriky

To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

9:25 To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

„Celý svět nás respektoval, a teď se nám smějí,“ řekl Donald Trump na shromáždění v Butleru, symboli…