70 svíček, 72 poslanců. Jubilant Andrej Babiš chystá návrat

02.09.2024 16:26 | Monitoring

Andrej Babiš dnes slaví sedmdesátiny a jeho dítě, hnutí se jménem Akce nespokojených občanů (ANO), si za pár měsíců připíše třinácté výročí existence a zásadních zásahů do české politiky i směřování České republiky. „Naším cílem je spravedlivější společnost, funkční a právní stát,“ řekl v počátku své politické kariéry Andrej Babiš.

70 svíček, 72 poslanců. Jubilant Andrej Babiš chystá návrat
Foto: Andrej Babiš archiv
Popisek: Andrej Babiš

V listopadu 2011 Andrej Babiš založil občanskou iniciativu Akce nespokojených občanů. Už v době, kdy zakládal občanskou iniciativu ANO, předvídal, že proti němu vznikne velký odpor. „Čekám útoky ze všech stran. Společný nepřítel často sjednotí i bývalé velké nepřátele. Hlavní problém je přístup k médiím; i v těch probíhá vlastnická koncentrace a některá jsou samozřejmě i pod vlivem politiků,“ uvedl Babiš v roce 2011 pro server Novinky.

Za půl roku v květnu 2012 už Babiš ohlašoval, že z občanské iniciativy se ANO mění na politické hnutí. „Naším cílem je spravedlivější společnost, funkční a právní stát. A toho můžeme dosáhnout jedině jednoznačným vítězstvím občanského hnutí složeného z důvěryhodných a nezávislých osobností České republiky v následujících parlamentních volbách,“ řekl k založení hnutí ANO.

„V Česku zaměstnávám ve svých firmách tisíce lidí, platím stovky milionů korun na daních a jsem naštvaný stejně jako vy,“ uvedl důvod k tomu, proč vstupuje do politiky.

O rok později, 25. a 26. října, se konaly první velké volby, do kterých Andrej Babiš směroval své politické ambice. Volby do Poslanecké sněmovny. V průzkumech jeho hnutí bylo vykreslované jako outsider, neočekávalo se, že do Poslanecké sněmovny vůbec projde. Jenže průzkumy se mýlily. Andrej Babiš kandidoval jako lídr hnutí ANO a to obsadilo druhé místo s 18,65 % hlasů.

Už během předvolební kampaně se na Babišovu hlavu začaly sypat urážky. „V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické Státní bezpečnosti, a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ řekl na adresu předsedy hnutí ANO Miroslav Kalousek, kterému končil mandát ministra financí v předčasně ukončené Nečasově vládě.

„StB si na mě vedla svazek, o kterém jsem nevěděl, a agenta ze mne udělala ona bez mého souhlasu. Kvůli tomu se také soudím se slovenským Ústavem paměti národa a máme dost důkazů, abychom vyvrátili, že jsem jakoukoli spolupráci podepsal,“ sdělil Babiš v reakci a chtěl Kalouskova slova řešit trestním oznámením pro pomluvu.

Už v lednu 2014 pak Andrej Babiš podepisuje koalici s ČSSD vedenou Bohuslavem Sobotkou a usedá na křeslo vicepremiéra a ministra financí.

Na postu ministra financí pak začal prosazovat svůj opus magnum – elektronickou evidenci tržeb. Bez daňových úniků se můžou začít snižovat daně. S úniky v daňovém systému se daně jen zvýší. To byla politika Andreje Babiše. „Chtěl bych perspektivně snižovat daně. Pokud je budou všichni platit, tak je prostor pro jejich snižování… Pokud se to vše (opatření proti únikům) nepodaří, tak nám nezbude než navyšovat daně,“ uvedl Andrej Babiš k EET. Po nástupu vlády Petra Fialy došlo v roce 2022 ke zrušení celého projektu EET.

Ve volebním roce 2017 byl podle agentury STEM Andrej Babiš nejpopulárnější český politik. Na rozdíl od svého koaličního partnera Bohuslava Sobotky, jemuž podpora uvadala až k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny, které Babišovo ANO zcela ovládlo. Rozkol mezi koaličními partnery pak završilo odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí, ke kterému došlo 24. května z rukou Miloše Zemana. V říjnu se konaly volby do Poslanecké sněmovny, kde Babišovo ANO získalo 78 mandátů.

Povolební vyjednávání o vládě se pak protáhlo až do dalšího roku. Andrej Babiš tak do 12. července 2018 vládl jako premiér v demisi. Nakonec se ustavila vládní kolice ANO a ČSSD, kterou v tu dobu vedl Jan Hamáček. 12. července s podporou KSČM byla vládě Andreje Babiše Poslaneckou sněmovnou udělena důvěra.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

panu ing. babišovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 02.09.2024 16:50:58
nejlepšímu premiérovi čr, přeji k narozeninám hodně zdraví, štěstí a psychické odolnosti při návratu do politického dění. Věřím, že by se mu povedlo ten hnůj co tady je, vykydat.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …