Aero získalo zelenou pro údržbu maďarských letounů L-39NG

04.07.2024 14:30 | Tisková zpráva

Společnost Aero, největší letecký výrobce v České republice, obdržela oficiální oprávnění k vývoji, výrobě, údržbě a provádění oprav maďarských, státem registrovaných letadel, letadlových částí a zařízení. Toto osvědčení se týká letounů L-39NG, které Aero dodá maďarským vzdušným silám, a formálně uznává způsobilost konstrukčních, výrobních a opravárenských organizací Aero.

Aero získalo zelenou pro údržbu maďarských letounů L-39NG
Foto: archiv
Popisek: Letoun L-39NG

Oficiální osvědčení předala ředitelka vojenského leteckého úřadu Maďarské republiky, plukovnice Alexandra Tóth Halászné, během své návštěvy ve Vodochodech. Oprávnění převzal Petr Jinda, Executive Vice President & Chief Development Officer ve společnosti Aero, který zdůraznil jeho důležitost: „Získání tohoto osvědčení je pro nás klíčovým krokem a potvrzením naší kvality a důvěryhodnosti. Jsme připraveni plně podpořit maďarské letectvo v procesu certifikace verze L-39NG.T1 a v rozvoji další vzájemné spolupráce.“

Plukovnice Alexandra Tóth Halászné zdůraznila dlouholetou tradici Aero v oblasti výroby letadel, zejména cvičných proudových letounů. Vyzdvihla také letoun L-39 Albatros, který získal celosvětovou proslulost, a jeho moderního nástupce L-39NG. „Auditní výsledky jasně prokázaly, že Aero splňuje všechny požadavky pro udělení oprávnění. Formálně tak uznává způsobilost konstrukčních (DOA), výrobních (POA) a opravárenských organizací (MRO) Aero,“ uvedla plukovnice Tóth Halászné.

Ředitelka vojenského leteckého úřadu Maďarska, plukovnice Alexandra Tóth Halászné, navštívila Aero Vodochody v doprovodu vedoucího oddělení dohledu nad letovou způsobilostí maďarského vojenského leteckého úřadu podplukovníka Sándora Simona a zástupců Odboru dohledu nad vojenským letectvím, podplukovníků Martina Fučíka a Václava Svobody. Návštěva zahrnovala i prohlídku výrobních hal a vývojového hangáru Aero, kde si hosté prohlédli vyrobený letoun L-39NG připravený k letovým zkouškám.

Český výrobce Aero dodá Velitelství maďarských obranných sil celkem 12 proudových cvičných letounů L-39NG, z nichž osm bude ve cvičné verzi a čtyři v průzkumné kategorii. Součástí dodávky bude také pozemní simulační výcvikový systém a další podpůrné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

4:44 „To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

Profesor Ivo Budil si myslí, že Češi jsou připravováni na potenciální konflikt s Ruskou federací. „Ř…