Agitace na gymnáziu? Šojdrová veze náctiletým vzácného hosta z Bruselu

22.02.2019 17:59 | Zprávy

VÍME PRVNÍ Redakce ParlamentníchListů.cz obdržela zajímavou informaci. Na elitním katolickém Arcibiskupském gymnáziu v Praze se totiž v pondělí 25. února chystá europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) spolu s europoslancem a předsedou poslaneckého klubu Evropské lidové strany Manfredem Weberem (kandidát do čela Evropské komise) besedovat se studenty.

Agitace na gymnáziu? Šojdrová veze náctiletým vzácného hosta z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

„Škola obdržela nabídku sekretariátu KDU-ČSL k setkání s M. Weberem jakožto vysokým představitelem EU. Témata vybírá škola. Pravděpodobně to budou: budoucnost EU po odchodu Británie, evropské hodnoty a jejich prosazování, možnosti mladých lidí v EU apod.; počítá se s dotazy žáků,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k besedě Šojdrové se studenty ředitel Arcibiskupského gymnázia Richard Mašek.

Přednášku podle Maška škola chápe jako „setkání žáků s odborníky z praxe v rámci výuky povinných předmětů, realizované podle osnov“. Cílem přednášky je podle Maška „připomenutí či seznámení s významem a smyslem EU pro Evropu a Českou republiku“. Přednáška i následná diskuze proběhnou v anglickém jazyce.  

Akce se nelíbí jedné z matek studentů na gymnáziu Alici Tomkové, podle níž se jedná o politickou agitaci související s blížícím se termínem evropských voleb. Podle Tomkové s tím souvisí i to, že je přednáška a následná diskuze určena jen pro studenty dvou posledních ročníků vyššího gymnázia (septim a oktáv) tedy teoreticky prvovoliče.

Politické agitace ve školách jsou přitom v rozporu s paragrafem 32 školského zákona. „Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace,“ uvádí zákon.

Budou prezentovány lidovecké postoje?

„Pokud budou prezentovány lidovecké postoje, půjde o významnou informaci z důvodu silného zastoupení těchto názorů v Evropském parlamentu,“ sdělil ředitel Mašek k otázce, zda se nedomnívá, že se jedná o politickou agitaci. Sám se dle svých slov domnívá, že škola školský zákon dodržuje a beseda s Weberem a Šojdrovou zákonnou normu nepřekračuje.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…