Ani vojáka na Ukrajinu, slibuje Trump. Ať si to vyřídí Evropa

21.06.2024 8:45 | Zprávy

V rozhovoru pro The All In Podcast Donald Trump uvedl, že pokud by se stal prezidentem, neposlal by na Ukrajinu jediného vojáka. Pokud by se Francie v čele s Emmanuelem Macronem rozhodla zapojit do konfliktu, byla by v tom sama. Za hlavní příčiny konfliktu Trump označil vysoké ceny ropy a diskuse o vstupu Ukrajiny do NATO. Kritizoval Joea Bidena za podporu ukrajinského členství v NATO a varoval, že tato provokace zvyšuje napětí s Ruskem.

Ani vojáka na Ukrajinu, slibuje Trump. Ať si to vyřídí Evropa
Foto: Repro Twitter
Popisek: 45. americký prezident Donald Trump

V nedávném rozhovoru pro The All In Podcast bývalý prezident a kandidát na prezidenta do listopadových voleb 2024 Donald Trump garantoval, že pokud by se stal příštím prezidentem Spojených států amerických, neposlal by na Ukrajinu bojovat jediného vojáka. „Zaručuji, že bych to neudělal. Pro Francii je to jiné – jsou víceméně sousedé. My však mezi máme sebou oceán. V případě Německa je to také jiné, i když Německo se zapojuje mnohem méně, než by mělo,“ říká Trump s tím, že už tak je neférové, že Amerika na válku na Ukrajině přispívá mnohem více než evropské země dohromady, když pro Evropu je to dle jeho slov „mnohem důležitější než pro nás“.

Trump v podcastu zdůrazňuje, že pokud by byl stále prezidentem on, válka na Ukrajině by nikdy nezačala. Za jeden z důvodů, proč byl ruský prezident Vladimir Putin schopen napadnout Ukrajinu, označuje vysoké ceny ropy. „Ceny ropy šly prudce nahoru a on měl najednou peníze na vedení války. Kdyby cena ropy byla na mnohem nižší úrovni, nemohl by si válku dovolit,“ uvádí Trump jako jeden z důvodů, proč podle jeho názoru vypukla válka na Ukrajině.

Dalším důvodem, který dle Trumpa významně přispěl k vyvolání války, byly diskuse o rozšíření Severoatlantické aliance. Podle Trumpa diskuse o vstupu Ukrajiny do NATO skutečně vedly k začátku války, a domnívá se, že bez těchto diskusí by válka možná ani nezačala. Kritizuje proto současného prezidenta USA Joea Bidena za to, že veřejně podporoval vstup Ukrajiny do NATO, což Trump považuje za provokativní.

„Dvacet let jsem slýchal, že pokud Ukrajina vstoupí do NATO, bude to pro Rusko skutečný problém. To jsem slyšel dlouho. A myslím, že to je skutečně důvod, proč ta válka začala. Nejsem si jistý, že by tato válka začala. Biden říkal samé špatné věci. A jednou z těch špatných věcí bylo, že říkal: ‚Ne, Ukrajina půjde do NATO.‘ To je špatně,“ říká bývalý prezident a připomíná, že tento postoj byl problematický ještě před Putinovou érou a že se vždy chápalo, že rozšíření NATO o Ukrajinu je pro Rusko nepřijatelné.

Trump dodává, že se nyní rutinně mluví o vstupu Ukrajiny do NATO, což podle něj ještě více zvyšuje napětí a provokuje Rusko. Kromě toho zmínil, že slyšel, že Francie chce aktivně bojovat v konfliktu. Pokud by tato situace nastala, naznačil Trump, že by v tom byla sama. „Slyšel jsem, že rutinně teď mluví o vstupu Ukrajiny do NATO, a teď slyším, že Francie chce jít bojovat. Tak to jim přeji hodně štěstí,“ popřál ironicky Trump Francii.

Celý rozhovor s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem ke zhlédnutí zde:

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

donald si už pořádek udělá a určitě se nenechá vydírat zelenským ani zatáhnout do III. sv. války , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 21.06.2024 9:18:21

|  5 |  0

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…