Babiš obviněn vlivnou dvojicí. Frakce s Orbánem? Prý jde jen o jedno

04.07.2024 22:30 | Zprávy

Komentátoři Bohumil Pečinka a Petros Michopulos v podcastu Kecy a politika rozebrali hlavní důvod vzniku frakce Patrioti pro Evropu, kterou založil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho noví evropští spojenci. Vyzdvihli názor novináře Davida Klimeše, podle nějž je logika vzniku této frakce u Babiše byznysová. Michopulos k tomu připomněl, že neplatí argument, že pokud má Babiš peníze na Západě, tak že není proruský.

Babiš obviněn vlivnou dvojicí. Frakce s Orbánem? Prý jde jen o jedno
Foto: Repro Facebook
Popisek: Oslavy vítězství v eurovolbách u hnutí ANO

Vznik nové politické aliance a potenciálně i frakce v Evropském parlamentu oznámili v neděli ve Vídni předseda ANO Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán a šéf rakouských Svobodných Herbert Kickl. 

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 13802 lidí

Novinář David Klimeš ji na svém webu nazval „eurofrakcí Agrofert“ a v komentáři k ní napsal, jaký je skutečný záměr jejího vzniku. „Líté diskuse o tom, jak je Andrej Babiš proruský či protiruský, prodemokratický či protidemokratický, pravidelně zapomínají na jedno – že na prvním místě je vždy Agrofert a ten určuje agendu ANO. Follow the money. Dokud bylo třeba dbát na úvěry v západní Evropě a na rozvoj močůvkárny Piesteritz v Německu, chtěl být u stolu s mainstreamovými lídry Evropy. Babiš ovšem není vyhazován, jen jde ze svého pohledu za lepším. A opět, prosím, neportrétujme ho v první řadě jako pucfleka Orbána či Fica. Na prvním místě je jako vždy, ano, tedy ANO, Agrofert. Jen pár citací z poslední výroční zprávy holdingu: ‚Zemědělská prvovýroba v rostlinné i živočišné oblasti je Skupinou uskutečňována především v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.‘

Dotační průmysl holdingu činí dle poslední výročky 1,7 mld. provozních dotací a 0,2 mld. investičních dotací, a vedle Česka (kde na žádnou halasně ohlašovanou deagrofertizaci nikdy nedošlo) právě hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Ale z pohledu holdingu je asi záhodno mít vehikl, kde se dá potkat s pány čím dál macatějších dotací na Slovensku a v Maďarsku, tedy s Robertem Ficem a s Viktorem Orbánem. Zároveň je kvůli ochraně východoněmecké močůvkárny prakticky jisté, že Babiš zavetuje AfD, kdyby se případně o vstup k Patriotům snažila,“ napsal Klimeš.

Michopulos k tomu ještě připomíná, že Agrofert v loňském roce koupil rakouskou chemičku za téměř dvacet miliard. S Pečinkou se tak shodli, že to pouze podtrhuje to, co novinář Klimeš k nově vznikající frakci Patrioti pro Evropu říká. „On se teď orientuje na středoevropské dotace, které jsou hlavně v Maďarsku, na Slovensku a v Rakousku.  Plus Česko si vezme možná za rok sám,“ podotkl Pečinka v podcastu Kecy a politika.

„Klimeš říká, že logika vzniku této frakce je u Babiše byznysová,“ shrnuje Pečinka.

„Tady je tradován argument o Andreji Babišovi, že nás nikdy na Východ neodvede, protože jeho byznys a prachy jsou na Západě,“ dodává Michopulos, přičemž zdůrazňuje, že neplatí argument, že „když máš prachy v západní Evropě, tak nejsi proruský“. „To se vůbec nevylučuje, naopak. Devadesát procent ruských oligarchů, kteří drží Putina u moci, má prachy jenom na Západě a v Americe,“ poukázal Petros Michopulos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

andy ty zoufalce dobře vytáčí a to už má cca 45 % ( po přepočtu na +5% ), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 05.07.2024 10:29:29

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

14:44 „Takhle to vypadalo v Sovětském svazu.“ Historik vystihl úpadek Západu. I na číslech

Jsou USA ve stejné pozici jako Sovětský svaz během 80. let minulého století, kdy vycházela na povrch…