Bartoš: Řešíme Ukrajinu. Tím pomáháme českým lidem

12.04.2022 10:07 | Zprávy

Předseda Pirátů a šéf provedení digitalizace v Česku Ivan Bartoš v rozhovoru pro Lidové noviny prozradil, že vláda se chystá navýšit rodičovskou a daňovou slevu pro poplatníka. A to jsou jen dvě možnosti, jak v současné válečné a ekonomické krizi pomoct českým občanům. Mimo jiné prý Čechům, Moravanům a Slezanům pomáhá i tím, že pečuje o ukrajinské válečné uprchlíky. Kdyby se o ně vláda nepostarala, jako první by to pocítili čeští občané.

Bartoš: Řešíme Ukrajinu. Tím pomáháme českým lidem
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Hned na úvod Bartoš připomněl, že vláda už začala kontrolovat marže u pump, protože ceny u jednotlivých čerpacích stanic se dnes mohou významně lišit, ač berou pohonné hmoty od stejného dodavatele.

Piráti by prý rádi prosadili i další věci.

„Například brzkou valorizaci penzí kvůli inflaci. Olga Richterová za Piráty přišla s návrhem na rychlé projednání navýšení rodičovské, což měla vláda v programovém prohlášení. V minulém období se zvedla sleva na poplatníka, to je také na stole. Stejným jazykem mluví třeba i KDU-ČSL, jejíž předseda Marian Jurečka vede resort práce a sociálních věcí. Naše strategie byla zaměřit se na ty nejzranitelnější, proto jsme začali třeba příspěvkem na bydlení. Raději přicházíme postupně s dílčími řešeními,“ uvedl Bartoš.

Mimo jiné zdůraznil, že s ruským vpádem na Ukrajinu se i česká vláda musela začít starat o ukrajinské uprchlíky. To teď opozice kabinetu Petr Fialy (ODS) vyčítá. Že se stará víc o Ukrajince než o své občany. Bartoš se jal vysvětlovat, že pravda je jiná.

„Museli jsme začít krizové řízení země kvůli příchodu 300 tisíc lidí z Ukrajiny. Občas slýchám, že naše vláda nedělá dost pro české občany. Ale bez zásadního řešení války na Ukrajině by to právě na občany dolehlo nejvíce,“ zdůraznil Bartoš.

Českým občanům vláda pomůže i tím, že nezvýší daně. Alespoň ne do doby, než se podaří oživit ekonomiku. Bez předchozího oživení podle Bartoše nedává smysl zvyšovat daně. To by samo o sobě českým občanům rozhodně nepomohlo. České ekonomice podle Bartoše pomohou např. ukrajinští váleční uprchlíci, kteří v Česku začnou co nejrychleji pracovat. Na pozicích lékařů, programátorů, techniků a tak podobně.

Až bude Česko ve druhé polovině roku 2022 předsedat EU, hodlá Bartoš usilovat o to, aby se do výstavby bytů v Česku, ale i v dalších zemích Unie, mohlo zapojit větší množství evropských dotací. Aby se podařilo postavit nové byty a zpřístupnit je i těm, kteří si je okamžitě nemohou koupit ze sta procent z vlastních zdrojů.

Řeč přišla i na sankce vůči Rusku. Bartoš je podle vlastních slov rád, že Česko je tak nekompromisní v tlaku na zesilování sankcí proti Rusku, ale zdůraznil, že zároveň vše musí probíhat podle práva. Česká legislativa proto musí projít patřičnými úpravami.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

8:14 Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

BBC oznámila, že dosud opoziční labouristé dosáhli 4. července ve Velké Británii spektakulárního vít…