Bek poručil: Čeština nestačí. Angličtina povinně od školky, druhý jazyk od 6. třídy

22.07.2024 16:39 | Monitoring

Ministr školství Mikuláš Bek na sociální síti X uvedl, že chce prosazovat, aby na základních školách byla od 1. třídy povinná výuka angličtiny a druhý cizí jazyk byl povinný od 6. třídy. Podpora mnohojazyčnosti je podle jeho slov jednou ze základních evropských hodnot.

Bek poručil: Čeština nestačí. Angličtina povinně od školky, druhý jazyk od 6. třídy
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Pro naše školáky je znalost cizích jazyků obrovskou výhodou v dalším profesním i osobním životě. V mnoha evropských zemích začínají děti s jazyky dříve a požadovaná úroveň jazykové kompetence je vyšší. Při finalizaci revize vzdělávacího programu pro základní školy budu proto prosazovat toto,“ zmínil Bek na své sociální síti X následující: 

„Angličtina povinná od 1. třídy, možná již od posledního roku mateřské školy. Druhý jazyk povinný od 6. třídy, školy by musely nabízet alespoň jeden z výběru němčina, francouzština a španělština. Zvýšení požadované úrovně v 9. třídě u angličtiny z A2 na B1. Při revizi vzdělávacích programů pro střední školy zajistit odpovídající nabídku druhých cizích jazyků na všech školách. Zvýšení požadované úrovně znalosti cizího jazyka u maturity na B2,“ podotkl ministr školství.

„Naše základní školy nabízejí jako druhý cizí jazyk širokou škálu jazyků, ale není zaručeno, aby děti, které začnou třeba s francouzštinou na základní škole, mohly plynule pokračovat na každé střední škole. To je hrozné mrhání časem, energií a nakonec i veřejnými penězi. Proto budu navrhovat, abychom postupně omezili počet nabízených druhých jazyků maximálně na tři nejdůležitější – francouzštinu, němčinu a španělštinu. A ty by cílově byly nabízeny také na středních školách. Angličtina musí být povinná pro všechny,“ dodal Bek v dalším příspěvku.

„Francouzština a němčina byly v roce 2020 nejoblíbenějšími volbami pro druhý cizí jazyk na úrovni EU. Ve čtvrtině vzdělávacích systémů musí být francouzština a němčina součástí školního vzdělávacího programu. Jiné jazyky než angličtina, francouzština, němčina a španělština se běžně vyučují pouze v několika zemích,“ podotkl.

„Podpora mnohojazyčnosti je jednou ze základních evropských hodnot. Na kontinentu, kde jazykové hranice překračujeme každých pár set, nebo dokonce desítek kilometrů, je znalost více jazyků obrovskou výhodou v profesním i osobním životě. A pro občany naší země, jejíž řeč nepatří ke světovým jazykům, to je spíše základní předpoklad pro orientaci v globalizovaném světě. Podívejme se, jak jsme na tom s výukou jazyků v evropském srovnání,“ zmínil také na sociální síti.

Ministerstvo školství zhruba před třemi měsíci spustilo veřejné konzultace k revizi Rámcového vzdělávacího programu předškolního a základního vzdělávání. Novinky v osnovách tehdy představil rovněž ministr Bek, měly by být povinné od školního roku 2027/2028. Hlavním cílem je podle nich učivo modernizovat, psal server iDnes.cz. „Revize vzdělávacího programu je důležitá, od poslední verze nás dělí zhruba dvacet let,“ uvedl tehdy ministr, podle něhož by se mělo upustit od encyklopedického vzdělávání a spíše by se mělo učit tak, aby si žáci vědomosti osvojili.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už abyste odešli do ztracena,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseValide , 22.07.2024 16:46:19
škůdci českého národa!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …