Bělobrádek by bral ministerstvo. Hladík: Nejdelší dny mého života

20.10.2022 12:14

Petr Hladík dal najevo, že po návštěvě policie u něj v magistrátní kanceláři toho má na srdci opravdu hodně. Prý prožil dva nejdelší dny svého života. Z opozičního hnutí ANO už zaznívá otázka, zda bude vládní pětikoalice měřit stejným metrem, nebo zda se bude na Hladíka dívat jinak než na Kláru Dostálovou. A v této situaci se hlásí o slovo i o místo bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek by bral ministerstvo. Hladík: Nejdelší dny mého života
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), lidovecký kandidát na nového ministra pro životní prostředí, se na sociální síti Facebook rozepsal o své životní situaci. V tomto týdnu ho v jeho kanceláři na magistrátu navštívili policisté.

„Budu stručný, i když je hodně, co bych chtěl říct. Prožil jsem dva nejdelší dny svého života. Nebyl jsem pořádně doma, nebyl jsem dostupný. Nemohl jsem se vyjádřit k tomu, co se šířilo médii,“ začal kandidát na ministra životního prostředí, který ale prozatím nezamíří k prezidentu Zemanovi. Lidovci se teprve rozhodnou, zda nominují právě jeho.

„Nebyl jsem zadržen a nejsem ani z ničeho obviněný,“ pokračoval.

Zdůraznil, že když policie požádala o vstup do jeho kanceláře, se strážci zákona plně spolupracoval. Už proto, že je přesvědčen, že se absolutně ničeho nedoplatil.

„Samozřejmě jsem to umožnil a za mé součinnosti proběhla prohlídka mé kanceláře. Ničeho jsem se nedopustil a nemám co tajit. Stejně tak jsem policii dal i telefon, počítač, zpřístupnil maily, svůj diář. Moc se tak omlouvám těm, kdo jste se mě snažili kontaktovat a že jsem se tu neozval dříve, zkrátka to nebylo možné,“ popsal situaci.

Současně byl na policii podat vysvětlení a podle svých vlastních slov odpověděl na vše, na co se policie ptala a prý je připraven spolupracovat dál.

„Žádnou trestnou činnost jsem nečinil, nebyl jsem zadržen, ani obviněn. Toto období je pro mě zejména lidsky opravdu náročné. Vnímám vaši velkou podporu a moc si jí vážím. Děkuji,“ uzavřel své prohlášení.

Petr Hladík promlouvá

Server televize CNN Prima News upozornil, že státní zastupitelství informacemi ke kauze přidělování městských bytů v Brně, ve které byl vyslechnut i Hladík, zatím poměrně šetří.

„V tento okamžik lze s ohledem na zákonné omezení poskytování informací v přípravném řízení jen stručně konstatovat, že policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů,“ uvedlo vrchní státní zastupitelství.  

A z hnutí ANO zaznívá, že by mělo být předmětem diskuse, zda by Hladík měl v budoucnu být ministrem. Zvlášť, když vláda pětikoalice, vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, pozvedá obočí nad tím, že by novou místopředsedkyní Sněmovny za hnutí ANO měla být Klára Dostálová, když i nad ní viselo podezření, že z peněz Poslanecké sněmovny nechala platit manželovi auto. Policie však celou věc jednoho dne odložila a Dostálová, stejně jako Hladík, trvá na tom, že se ničeho nedopustila.

„Zajímá mě, zdali Hladík bude ministrem pro životní prostředí. Doufám, že tak, jak tato koalice dusí naši Kláru Dostálovou, bude stín podezření vadit i na Hladíkovi. Čekám, co z toho vznikne,“ uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima News.

O slovo už se přihlásil bývalý předseda lidovců a někdejší člen vlády Bohuslava Sobotky Pavel Bělobrádek, který ve vyjádření pro ČTK uvedl, že pokud by KDU-ČSL otevřela nominaci na ministra životního prostředí, i jeho jméno může být ve hře.

„Vzhledem k tomu, že vše budeme projednávat zítra, předpokládám, že předseda neoslovil nikoho. Pokud po celostátním výboru nastane varianta jiné nominace na ministra, tak moje osoba se samozřejmě z mnoha důvodů nabízí. Ale nepředbíhejme čtvrtek," napsal Bělobrádek ČTK.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…