Bomba z USA: O střelci na Trumpa se vědělo. Šéfka tajné služby přijala vinu

16.07.2024 17:17 | Monitoring

Ředitelka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová uvedla, že útočník, který postřelil prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, byl těsně před útokem identifikován jako „potenciálně podezřelá osoba“. Než ho jednotky tajné služby vypátraly, dvacetiletý Thomas Matthew Crooks spustil palbu. „Vinu nesu já,“ sype si popel na hlavu ředitelka tajné služby Cheatleová, která navíc uvedla, že budova se střelcem byla zprvu považována za bezpečnostní slabinu.

Bomba z USA: O střelci na Trumpa se vědělo. Šéfka tajné služby přijala vinu
Foto: X
Popisek: Donald Trump postřelen na mítinku v Pensylvánii.

Tajná služba Spojených států amerických, která má na starosti ochranu představitelů státu a politiků, věděla o existenci potenciálního střelce, který se pokusil zabít bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Střelec byl půl hodiny před incidentem identifikován jako „potenciálně podezřelá osoba“, ale než se ho jednotkám podařilo vypátrat, stihl na shromáždění v Pensylvánii zahájit palbu.

Ředitelka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová to uvedla v rozhovoru pro televizi ABC News. Podle dřívějších informací televize Fox News místní policista v Pensylvánii spatřil podezřelého muže s loveckým dálkoměrem jen třicet minut před sobotním pokusem o atentát.

Tento policista nahlásil pozorování státní policii, uvedl zdroj z orgánů činných v trestním řízení. Pořídil fotografii a diskutovalo se o tom, zda to, co má u sebe, není dalekohled, aby se pokusil shromáždění lépe vidět. Pak ale po několika minutách Trumpova projevu začal budoucí atentátník střílet.

„Bylo mi řečeno, že střelec byl skutečně identifikován jako potenciální podezřelá osoba. Jednotky začaly reagovat a pátrat po této osobě,“ uvedla Cheatleová. „Bohužel, vzhledem k rychlému sledu toho, jak se věci vyvíjely, v době, kdy byla tato osoba nakonec nalezena, byla na střeše a mohla střílet na bývalého prezidenta,“ dodala.

Cheatleová v rozhovoru přiznala, že odpovědnost za selhání bezpečnostních složek, které vedlo k pokusu o atentát na Trumpa, nakonec nese ona sama. „Vinu nesu já,“ řekla a dodala: „Je to událost, která se nikdy neměla stát.“

Tajná služba si prý navíc uvědomovala, že budova, odkud Crooks střílel, byla bezpečnostní slabinou. Bylo však rozhodnuto, že na střechu nebude umístěn žádný personál.

„Tato budova má v nejvyšším bodě šikmou střechu. A tak, víte, byl tam bezpečnostní faktor, který se zvažoval, že jsme nechtěli nikoho umístit na šikmou střechu. A tak bylo rozhodnuto zabezpečit budovu zevnitř,“ prohlásila ředitelka tajné služby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

krajské volby

Dobrý den, mám dvě otázky. Kdybyste byl hejtman, zůstal byste i poslancem? Je podle vás kumulace funkcí v pořádku? Vlastně mám tři otázky, jelikož se teď logicky dost vymezujete proti vedení kraje, dokázal byste si s některou ze stran představit koalici? Děkuji za odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Foltýn spílal Rusku a Číně. Nevšiml si, že to samé platí pro něho

4:44 Foltýn spílal Rusku a Číně. Nevšiml si, že to samé platí pro něho

„Stačilo současné vlády Petra Fialy. Je to vláda, která podrývá naši suverenitu, ničí zájmy českého …