Brány se otvírají. Již dnes půjdou na svobodu první odsouzenci

02.01.2013 6:51 | Zprávy

Soudy dnes začnou rozhodovat o propouštění vězňů, na které se vztahuje prezidentská amnestie. Prezident Václav Klaus ji vyhlásil na Nový rok při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Brány věznic by podle předběžného odhadu mohlo opustit až 7000 odsouzených.

Brány se otvírají. Již dnes půjdou na svobodu první odsouzenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Na svobodu vyjdou lidé ze všech českých káznic. V České republice je v současné době za mřížemi zhruba 23.000 lidí.

První odsouzení opustí brány věznic už dnes. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odhaduje dobu propouštění v řádu dnů až týdnů, záležet podle něj bude na administrativní náročnosti jednotlivých případů. Podklady soudcům, kteří o propuštění rozhodují, připravuje už od úterního odpoledne vězeňská služba, i dnes bude zasedat pracovní skupina vedená náměstkem ministra Danielem Volákem, po jejím jednání bude brífink.

Klaus částečnou amnestii oznámil v úterý na konci svého novoročního projevu. Odcházející hlava státu udělila amnestii poprvé za svá dvě prezidentská období.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Šlachta. Šídlo se neudržel

15:20 Senátor Šlachta. Šídlo se neudržel

Senátor Robert Šlachta. Nic tak nerezonovalo českými sociálními sítěmi v prvních minutách sčítání, j…