Čeká Síkelu oheň? Na tahu je Leyenová

25.07.2024 21:20 | Monitoring

Vláda vybrala Josefa Síkelu (STAN) jako kandidáta na eurokomisaře za Českou republiku. Bude mít Josef Síkela podporu i z hnutí ANO? Pokud by se stal eurokomisařem pro energetiku, projde ohněm, uvedla v pořadu Interview ČT24 europoslankyně Klára Dostálová z hnutí ANO.

Čeká Síkelu oheň? Na tahu je Leyenová
Foto: Interview ČT24
Popisek: Europoslankyně Klára Dostálová

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) potenciální budoucí eurokomisař za Českou republiku Josef Síkela při českém předsednictví ukázal, že dokáže řešit  problémy na Evropské úrovni a má zkušenosti ze soukromé sféry z politiky. Fiala prohlásil, že se Česko snaží dosáhnout portfolia, které bude silné. Nová Evropská komise začne fungovat na podzim.

Europoslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová úvodem okomentovala vládní výběr eurokomisaře jako logickou volbu. „Budu úplně upřímná, čekala jsem, že vláda přijde s úplně jiným jménem. Z těch kandidátů jsem nebyla prakticky nadšena z nikoho. Musím úplně legitimně přiznat, že ‚bruselské podmínky‘, tedy zkušenost s exekutivou atd., splňoval pouze ministr Síkela. Z těch tří to vnímám jako logicku volbu,“ komentovala Dostálová, že vláda do Evropské unie posílá ministra Síkelu.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtečním doručeném dopise žádá o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře za každou zemi do 30. srpna.

Dostálová ocenila, že byl za Českou republiku nominován pouze jeden. „Já si myslím, že vláda udělala dobře, že nominovala jenom jednoho kandidáta, za kterým si bude stát a k němuž bude domlouvat portfolio. Pokud bychom nabídli pana Síkelu a paní Nerudovou, tak by toho předsedkyně Evropské komise mohla využít. Někomu ta slabší portfolia dát musí a paní Nerudová zkušenost z exekutivy nemá,“ pokračovala Dostálová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mě by skoro zajímalo, co na to zklamaná "krásná Danuše", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.07.2024 6:18:34
v poslední době vypadá na obrazovce, jako kdyby k nám promlouvala z koupelny před zahájením hygieny, či z pohodlí chaty, v teplácích oděná. Její krása se velice rychle rozpustila v poznání, že ne všechny dveře jsou otevřeny její "kráse a mládí" na první dobrou a že i zklamání je součást života. Sledovat ten čurbes psychopatů všeho druhu je fakt nad síly běžného člověka.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…