Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

01.06.2024 18:07 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor, který si ve vysílání prezentoval osobní pohled na svět. „Někteří novináři se cítí být strážnými psy demokracie. Uvěřili, že média jsou čtvrtým pilířem demokracie a to rovnou pilířem nejdůležitějším. A novináři, ze kterých se díky televizním obrazovkám anebo rozhlasovému mikrofonu stanou celebrity, nezřídka trpí falešným pocitem důležitosti a nenahraditelnosti,“ poznamenává k tomu Ivan Hoffman.

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Když novináři začnou řešit sami sebe, neznamená to jen, že existuje problém. Současně to znamená, že mají problém, a někdy je to indicie, že oni sami jsou problémem. Důvodů, proč jsou novináři na sebe citliví a špatně snášejí kritiku, je vícero. Někteří novináři se cítí být strážnými psy demokracie. Uvěřili, že média jsou čtvrtým pilířem demokracie a to rovnou pilířem nejdůležitějším. A novináři, ze kterých se díky televizním obrazovkám anebo rozhlasovému mikrofonu stanou celebrity, nezřídka trpí falešným pocitem důležitosti a nenahraditelnosti. V jejich představě souvisí sledovanost s patentem na rozum.

Před časem kdosi zpracoval statistiku, jakého průměrného věku se lidé dožívají v různých profesích. Ukázalo se, že nejdéle žijí dirigenti. Nejnižší byla průměrná životnost novinářů. Při bližším pohledu se ale zjistilo, že průměrný věk novináře nesnižují zabití váleční korespondenti, ale špatná životospráva související se stresem z uzávěrky. Smrtící deadline ale není jedinou příčinou, proč by novináři neměli brát sami sebe přehnaně vážně. Vážnějším důvodem je jejich bídná společenská prestiž. Podle některých průzkumů veřejného mínění jsou méně ceněny pouze uklízečky.

Nelze jednoznačně říct, že novináři garantují demokracii, anebo naopak demokracii ohrožují. Je to jako se vším: Jak kteří a jak kdy. Vedle rizika, že média ovládnou politici, existuje i riziko, že politiku ovládnou novináři. Čest svému řemeslu nedělá novinářský politický aktivista, který za cosi a proti komusi ve jménu občana bojuje, ale apolitický profesionál, který si s nadhledem a bez emocí dělá svou práci. Tou je přinášet relevantní a objektivní informace, aby se čtenář či posluchač zorientoval v tom, co se děje a udělal si vlastní názor.

Novináře, a mezi nimi především editory, kteří mají tendenci publikum vychovávat a z toho titulu třídí informace na správné a nesprávné, vhodné a nevhodné, není třeba v jejich svobodě slova podporovat. Je rozumnější je propustit, aby našli uplatnění jako lobbisté, anebo aby se věnovali politickému PR, reklamě, anebo marketingu. V dnešních turbulentních časech je pro občana přínosnější analytik, který dešifruje politické, ekonomické či kulturní trendy, než zaujatý propagátor některého politického, ekonomického či kulturního proudu. Svobodu slova má smysl garantovat moderátorům, kteří nemají problém tlumočit divákům a posluchačům názory, se kterými nesouhlasí.

Především je ale třeba říct, že nezáleží na tom, co si o sobě novináři myslí. Soudit sám sebe, být svým arbitrem, je nevkusné. Je to ale také směšné, jak to vystihl klasik: „Když se nepochválím sám, nikdo to za mne neudělá.“ Kvalifikací pro přítomnost ve veřejném prostoru, ve světle reflektorů, není sebevědomí a s ním související pýcha, ale naopak skromnost a pokora.

Máme tady novináře, kteří sami sebe považují za ztělesnění demokracie, která s nimi prosperuje a bez nich kolabuje. Jsou to novináři, kvůli kterým demokracie kolabuje a prosperovala by bez nich.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Perfektní autorův článek!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesualk , 01.06.2024 18:16:46
Obvzláště by se měla vytesat do kamene jeho použitá věta:"Svobodu slova má smysl garantovat moderátorům, kteří nemají problém tlumočit divákům a posluchačům názory, se kterými nesouhlasí."

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…