Koronavirová epidemie vyzdvihla do popředí téma potravinové soběstačnosti. „Nikdo netvrdí, že bychom měli být stoprocentně soběstační ve všech komoditách. Jenže pokud se na téma díváme z hlediska národní bezpečnosti a momentálně máme za sebou zkušenost koronavirové epidemie, tak vidíme, že jednotný trh přestal ze dne na den fungovat a najednou vznikl problém,“ říká Doležal.
Problém je především fakt, že ceny některých potravin výrazně vzrostly, například paprika nebo květák se prodávaly za sto korun. „Zrovna ovoce a zelenina nejsou na rozdíl třeba od pšenice nebo sušeného mléka ‚globální komodity‘. Proto by pomohlo, kdybychom byli alespoň v těchto komoditách z větší části soběstační,“ konstatoval šéf Agrární Komory.
Diskuse o povinném podílu českých potravin v obchodech byly podle Konečného částečně špatně interpretovány. „Návrh zákona nebyl tím nejlepším na světě, rozhodně se však netýkal zboží, jako jsou banány, pomeranče, ale jen toho, co jsme schopni sami vypěstovat,“ podotkl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab