Černoši volí Trumpa: Hrozí mu vězení, to se jim líbí

24.06.2024 10:30 | Zprávy

Americké prezidentské volby mají velmi specifický systém. Nezřídka v nich rozhodují tzv. swing states, tedy státy, kde někdy volí demokraty, někdy republikány. Podle posledních průzkumů v nich zatím vede Donald Trump. Mimo jiné i proto, že mu více než jiným republikánům fandí američtí černoši. Proč? Odsouzení americkými soudy mu u nich pomohlo.

Černoši volí Trumpa: Hrozí mu vězení, to se jim líbí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Trumpova fotka ze zatýkání

V USA pokračuje předvolební kampaň mezi Donaldem Trumpem, který se chce vrátit do prezidentského křesla poté, co ho o něj připravil Joe Biden, který úřad obhajuje nyní. Výsledky průzkumů pro oba kandidáty jsou prozatím těsné, jejich agregátor u čísel z června ukazuje rozdíl mezi kandidáty maximálně 3 procenta.

Jak uvádí magazín Forbes, Trump přitom vede nad Bidenem v tzv. swing states. Což jsou státy, které většinou o výsledku voleb rozhodují. Jedná se o státy Michigan, Pensylvánie, Wisconsin, Georgia, Severní Karolína, Arizona a Nevada. A to podle průzkumů ve všech.

Jednou z opor Demokratické strany je černošské obyvatelstvo USA. Jak uvádí katarská Al-Džazíra, příklon k demokratům začal v třicátých letech minulého století, kdy prezident Roosevelt zavedl programy pro podporu zaměstnanosti. Byla to také Demokratická strana, která prosazovala desegregaci USA a boj za lidská práva černochů. Tím si naklonila černošské obyvatele, ale ztratila hlasy bělochů z jihu Spojených států.

Zatím tato náklonnost trvá. Ale Trump ji začíná nahlodávat. V roce 2016 získal podle dotazníků 8 % hlasů amerických černochů. V roce 2020 už to bylo 12 %. A podle průzkumů z března by Trump dostal 17 % hlasů černochů, přičemž dalších 20 % uvedlo, že bude volit někoho jiného než Trumpa nebo Bidena. Státy Michigan, Georgia i Severní Karolína mají přitom větší procento černošských obyvatel, než je průměr Spojených států (14,2 % – pozn. red.).

Ironicky mu může pomoci právě jeho nedávné odsouzení. Uvádí to například konzervativní komentátor Stephen L. Miller, který se ale jinak nepočítá k zastáncům Donalda Trumpa. „To je Bidenův problém s ‚odsouzeným zločincem‘ Trumpem. Nemůže sjednotit černošské hlasy a zároveň tvrdit, že americká justice nikdy nebyla zaujatá vůči lidem, jako například vůči Afroameričanům. Celá demokratická platforma byla o rovnosti proti neférovému systému justice. A teď je to najednou: ‚Obviníme každého, kdo jedná protizákonně.‘ To zní jako ‚trestní zákoník‘ Joea Bidena a ‚jdi do vězení za trávu‘ Kamala Harrisová,“ naráží Miller na to, že Joe Biden v devadesátých letech podpořil trestní zákoník, který vedl k masivnímu nárůstu vězňů. Kamala Harrisová zase dříve zastávala funkci státního zastupitele a mimo jiné má za sebou asi 1900 úspěšných případů stíhání za marihuanu.

„Trump jako zločinec je pro černošské voliče přitažlivější a říkali jsme, že se to stane,“ dodal ještě Miller.

Nicméně podle Lenarda McKelveyho, moderátora populárního rádiového pořadu Breakfast Club, jsou zvěsti o podpoře Trumpa z řad černochů přehnané. „Jsem si jistý, že někteří černoši podporují Donalda Trumpa, ale není to převládající názor,“ uvedl pro BBC. Také odhadl, že negativní nálada k Bidenovi bude spíše vyvěrat z nespokojenosti a zklamání. „Z historie víme, že Demokratická strana nesplnila hodně ze svých slibů,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

My neděláme žádnou propagandu. Vyoral o politrucích a házení do Vltavy

15:10 My neděláme žádnou propagandu. Vyoral o politrucích a házení do Vltavy

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA My neděláme žádnou propagandu, my vás pouze odborně nasměrováváme. …