V novém dokumentu tato mezinárodní finanční instituce navrhuje, aby se miliardy, které bohaté země vynakládají na podporu produktů s vysokým obsahem CO2, jako je červené maso a mléčné výrobky, nahradily klimaticky šetrnějšími variantami, jako je drůbež, ovoce a zelenina. Podle Světové banky je to jeden z nákladově nejefektivnějších způsobů, jak zachránit planetu v boji se změnou klimatu.
„Musíme přestat ničit planetu našimi stravovacími zvyky,“ řekl pro POLITICO Julian Lampietti, manažer Světové banky pro globální angažovanost v oblasti zemědělství a potravinářství.
Dokument přichází v diplomaticky strategickém okamžiku, kdy se země podepsané pod pařížskou dohodou – globálním paktem vyzývajícím k omezení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia – připravují na aktualizaci svých klimatických plánů, která by měla proběhnout do konce roku 2025.
Vzhledem k tomu, že svět musí urychlit snižování emisí, aby udržel cíle pařížské dohody při životě, chce Světová banka, aby státy věnovaly větší pozornost zemědělství a potravinářství, které jsou podle banky dlouhodobě zanedbávané a podfinancované. Podle zprávy musejí země do těchto odvětví každoročně nalít 260 miliard dolarů, aby se podařilo do roku 2050 dostat na bezemisní ekonomiku. To je osmnáctkrát více, než kolik země v současnosti investují.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jakub Makarovič
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.