Česká letadla posílí polskou pobřežní stráž

01.08.2024 13:49 | Tisková zpráva

Český letecký průmysl zaznamenává další úspěch. Tradiční výrobce letadel, společnost Aircraft Industries z Kunovic, totiž v těchto dnech oznámila, že pošle do Polska dva letouny L 410 UVP-E20, aby posílily tamní pohraniční stráž. Tento krok je důkazem toho, že česká letadla si vydobyla dobré jméno nejen ve vzdálených koutech světa, ale také u našich nejbližších sousedů.

Česká letadla posílí polskou pobřežní stráž
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Letoun L 410 UVP-E20 ve verzi MPA míří do Polska

„Jsme hrdí na to, že letouny budou sloužit našemu unijnímu partnerovi Polsku. Je to pro nás potvrzením toho, že v Kunovicích umějí vyrobit kvalitní stroje a navrhnout řešení, která dokážou obstát i u náročných zákazníků,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Podpěra, prezident skupiny OMNIPOL, která před dvěma lety odkoupila kunovickou továrnu od ruského investora, a tím jí po vypuknutí války na Ukrajině vdechla nový život. 
 
Polsko již má čtyřletou zkušenost s provozem dvou letounů L 410 ve verzi MPA (Maritime Patrol Aircraft). Jak prozradil Jiří Podpěra, tyto stroje jsou klíčové pro monitorování hranic a zajištění bezpečnosti v rámci Evropské unie. V nedávném tendru zvítězila skupina OMNIPOL a zajistila dodávku dalších dvou modernizovaných letounů, které budou Polsku dodány koncem roku 2024, s instalací potřebného vybavení plánovanou na konec roku 2025.
 
Nové letouny budou vybaveny modernějšími technologiemi včetně zcela nové avioniky Garmin. Maritime patrol verze letounu bude využívána pro pátrání po pohřešovaných osobách, střežení hranic a monitoring mořských oblastí. Podle Podpěry je pak výbornou zprávou, že se skupina OMNIPOL zároveň může pochlubit vlastním komplexním řešením zástavby, které vyvinul a bude vyrábět a integrovat díky rozsáhlému týmu výzkumu a vývoje.
 
Podle Podpěry jsou investice do výzkumu a vývoje jsou klíčové. Díky nim může skupina OMNIPOL nabízet zákazníkům řešení na míru, která odpovídají jejich specifickým potřebám. Polské letouny budou vybaveny špičkovým vybavením, jako jsou sedačky Martin Baker a nejmodernější multifunkční kamera Wescam s termovizí.
 
Letoun L 410 je kompletně konstruován v České republice, a to za spolupráce 617 českých firem. Na výrobu jednoho letounu je potřeba 13 000 součástek, 15 000 šroubů, 15 000 metrů kabelů a 180 000 nýtů. Celkem bylo vyrobeno přes 1200 kusů různých typů letounu L 410, což svědčí o jejich úspěchu a důvěryhodnosti na trhu.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli

9:13 Hlásili jsme se do štábu ODS. Takto jsme dopadli

„Je nám to velmi líto, ale vaší žádosti o akreditaci bohužel nemůžeme vyhovět z důvodu naplněné kapa…