České neštěstí: Největší nárůst cen elektřiny. V západní zemi pokles o půlku

01.11.2022 8:04

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil data za první polovinu roku 2022 ohledně cen elektřiny a plynu pro domácnosti. Zvláště v ceně elektřiny vychází Česko nelichotivě. Cena se oproti první polovině minulého roku zvedla o 62 %. U plynu to bylo ještě víc, tam ovšem Česko předběhla řada jiných zemí. Europoslanec ANO Ondřej Kovařík už se nechal slyšet, že se jedná o smutnou vizitku vlády Petra Fialy. Slaví naopak europoslankyně maďarského Fideszu.

České neštěstí: Největší nárůst cen elektřiny. V západní zemi pokles o půlku
Foto: Repro Eurostat
Popisek: Zvýšení cen elektřiny oproti roku 2021

Zdražení cen elektřiny a plynu už pocítila na zálohách řada českých obyvatel. Ale nejde jen o české obyvatele, zdražení pocítili i v ostatních zemích Evropské unie. Evropský statistický úřad včera zveřejnil, o kolik se ceny v členských zemích oproti minulému roku zvýšily za první pololetí.

Průměrná cena elektřiny v unii se z 22 eur za kilowatthodinu v prvním pololetí roku 2021 (i s daněmi a poplatky) zvedla na 25,3 eur za kilowatthodinu (v přepočtu 619 Kč). A cena plynu ze stejného období narostla z 6,4 eur na 8,6 euro (210 Kč). Za zvýšením vidí Eurostat geopolitickou situaci vyplývající z války na Ukrajině.

Ceny elektřiny a plynu v EU
Zdroj: Eurostat

Jak Eurostat podotýká, ceny elektřiny se zvedly ve všech státech EU kromě pěti. „Největší nárůst byl zaznamenán v Česku (62 %), což je víc než v Lotyšsku (59 %) a Dánsku (57 %),“ všímá si statistický úřad.

Naopak v pěti státech byl zaznamenán pokles ceny elektřiny, jednalo se o Nizozemí, Slovinsko, Polsko, Portugalsko a Maďarsko. V Nizozemí dokonce cena poklesla o 54 %, ve Slovinsku o 16 %, v Polsku o tři procenta a v Maďarsku a Portugalsku se jednalo o pokles okolo jednoho procenta. Jak Eurostat dodává, v Nizozemí, Slovinsku a Polsku jsou za poklesem dotace, v Maďarsku je cena regulovaná.

V sousedním Německu se ceny v první polovině roku 2022 zvýšily pouze o 2,7 % oproti roku 2021, v Rakousku jen o 1,5 %. Kromě Česka, Dánska a Lotyšska zaznamenaly drastický nárůst ještě Rumunsko a Estonsko, obě země okolo 55 procent. A ušetřen nebyl ani jih Evropy, ve Španělsku došlo k nárůstu o 32 %, v Itálii a Řecku dokonce o 37 %.

Nejlevnější elektřinu v přepočtu na eura měli obyvatelé Nizozemí, Maďarska a Bulharska. Naopak nejvyšší byly v Dánsku, Belgii, Itálii a zmíněném Německu, které evidentně mělo vysoké ceny elektřiny již v roce 2021.

Změny v ceně elektřiny mezi prvními pololetími roků 2021 a 2022
Zdroj: Eurostat

Kromě cen elektřiny ovšem Eurostat sledoval i ceny plynu. V Česku se oproti první polovině roku 2021 zvedly o celých 71,4 procenta. Ovšem ani s tímto nárůstem není Česko na špici. Největší nárůst zaznamenalo Estonsko, kde šly ceny nahoru o 154 %, pak Litva, kde se jednalo o nárůst o 110 %, a Bulharsko o 108 %. Kromě těchto zemí šel plyn v ceně signifikantně nahoru i v Belgii, a to o 100 %, v Lucembursku o 95,5%, v Řecku o 97 %, v Rumunsku o 94,5 %. V Dánsku a Švédsku ceny vzrostly o 79 a 86 %. Lotyšsko, ve kterém tak zdražila elektřina, zaznamenalo zdražení „jen“ o 55 %.

Ke snížení ceny plynu došlo v jediné zemi, v Maďarsku, kde jsou ovšem ceny regulované.

Německo mělo oproti první polovině roku plyn dražší pouze o 24,5 %, podobně pak Francie (23 %) a Rakousko (21 %). Oproti Česku si výrazně lépe vedlo Slovensko, na kterém se ceny zvedly pouze o 18,7 % u plynu a 7,7 % u elektřiny.

Nejlevnější plyn pro domácnosti mělo Maďarsko, Chorvatsko a Lotyšsko, nejdražší ve Švédsku, Dánsku a Nizozemí.

Změny v ceně elektřiny mezi prvními pololetími roků 2021 a 2022
Zdroj: Eurostat

Data už komentoval europoslanec ANO Ondřej Kovařík: „Dnešní data Eurostatu jsou smutnou vizitkou české vlády. Váhavým přístupem v duchu ‚příliš pozdě, příliš málo‘ se podepsala pod nejvyšší nárůst cen elektřiny v celé EU. To znamená propad kupní síly obyvatel a ztrátu konkurenceschopnosti českých firem.“

Naopak maďarská europoslankyně za Fidesz, Enikő Győriová se pochlubila, že jen v Maďarsku šly ceny plynu a elektřiny dolů, a tím byly ochráněny maďarské rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…