Janovský hospodaří v Oticích u Prahy. Pěstuje pšenici, ječmen, řepku, brambory a v sadech jablka. V koronavirových časech to však měl jako soukromý zemědělec velmi složité, protože neměl prakticky nikoho k ruce. Pro představu popsal, jak vypadá perný den.
„Vstanete ráno v 6, připravíte si osivo, v 7 jdete na pole, připravujete si věci, většinou se připravuje celý den až do noci. Druhý den se jde hnojit a sít. A jen kvůli tomu, že už jsem dneska velmi dobře mechanizačně vybaven, tak se to dá zvládnout. Jinak by to nešlo,“ popsal host do rozhlasu. „Tam je výhoda, že to setí, když funguje, tak je to v podstatě kancelářská práce. Musíte to odřídit, ohlídat, ale dneska už to jde,“ prozradil.
Moderní stroje mají i svou nevýhodu, říká. Člověk se s nimi musí učit pracovat, není to tak, že by člověk uměl ovládat stroj za 10 minut.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: mp