Chaos na úřadě po Bartošově novince: Absolutní rozklad. Svědectví z první ruky

17.07.2024 18:29 | Monitoring

V červenci vstoupil v platnost nový stavební zákon, který připravil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) poté, co vláda Petra Fialy zrušila stavební zákon přijatý předchozí vládou Andreje Babiše v roce 2021. Bartošova novela má díky digitalizaci výrazně urychlit stavební povolení, podle úředníků na krajských úřadech ale naopak nastal úplný chaos, protože leckde stále chybějí počítače a nejde se přihlásit do nového systému.

Chaos na úřadě po Bartošově novince: Absolutní rozklad. Svědectví z první ruky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba budovy, ilustrační foto

V Česku dlouhodobě platil přísný stavební zákon, který vyžadoval zrychlení a zjednodušení povolování staveb. Podle řady odborníků právě to způsobilo dlouhodobý deficit nově postavených nemovitostí a zhoršuje to krizi bydlení.

Vláda Andreje Babiše proto v roce 2021 prosadila stavební zákon, který počítal se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy krajských úřadů. Novela měla zrychlit stavební řízení zejména dodržováním stanovených lhůt. Tehdejším opozičním stranám se ale zákon nelíbil a po složení vlády se ho rozhodly zrušit.

Místo toho byla prosazena novela Ivana Bartoše. Ten slibuje třicet dní na stavební povolení na rodinný dům. Za šedesát dní se pak údajně může začít připravovat bytovka. Vše na jedno razítko, propagoval novelu Bartoš. Odborníci ale byli k těmto údajům od začátku skeptičtí.

Kromě zkrácení lhůty pro stavební povolení přišel Bartoš jako ministr pro digitalizaci také s novým systémem Portál stavebníka, ve kterém mají krajské stavební úřady pracovat. „Díky digitalizaci a Portálu stavebníka bude možné veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci dostat online. Všechny dotčené stavební úřady a stavebníci budou pracovat a komunikovat v propojených systémech. Budete přesně vědět, v jaké fázi je vaše žádost, kdo se už vyjádřil, kde se případně zasekla,“ vysvětlil Bartoš pro Seznam Zprávy.

Jenže podle developera Jana Sadila z JRD bylo od začátku zřejmé, že právě digitalizace bude Achillovou patou novely. „Bohužel je vše řešeno doslova na poslední chvíli, a je tak otázkou, jak dlouho bude trvat, než bude digitalizace v praxi využívána tak, aby se významně ulevilo úředníkům i stavebníkům,“ uvedl Sadil s tím, že úředníci na úřadech nejsou na nová pravidla dostatečně proškoleni a mají také problémy s vybavením.

To potvrzují samotní úředníci z krajských stavebních úřadů, kteří prý ani téměř po třech týdnech od spuštění systému nemají potřebné vybavení a do systému se jim nejde přihlásit. Na stížnosti úředníků na sociálních sítích upozornil novinář Michal Půr.

„Ve stavebním řízení probíhá naprostý rozklad. Média už to zjevně vzdala, ale přátelé, je to neuvěřitelný. Takže se pojďme podívat, co se děje,“ uvedl Půr a přidal screen z facebookové skupiny pro stavební odborníky.

V té si jeden z úředníků krajského stavebního úřadu stěžuje, že je 16. 7. a on stále nemá slibovaný nový počítač a monitor a zatím se mu nepodařilo přihlásit do Informačního systému stavebního řízení. „S koncem srpna končím,“ dodal úředník.

 

 

„Jsme svědky absolutního rozkladu,“ dodal Michal Půr na informace o konci úředníků na mnoha úřadech.

 

 

Potvrdil to i náměstek primátora v Pardubicích Jan Hrabal (ANO). „Potvrzuji… Vedoucí stavebního úřadu v Pardubicích na mé dnešní poradě: ‚Honzo, je to ještě horší, totální rozklad celého stavebního řízení.‘ A to digitalizaci fandím!“ přidal svůj postřeh Hrabal.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda? Spíš , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 17.07.2024 19:21:49
jeden debilní vedle druhého. Ta vláda totálně zlikviduje stát a hospodářství. Musí okamžitě ten spolek rozpustit a vyhlásit nové volby.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …