Chystá se mezinárodní mírová konference k ukončení války na Ukrajině

20.04.2024 16:21

Pokud si někdo chce představit, jak vypadá ruské peklo na zemi, stačí se podívat, jak po deseti letech ruských útoků vypadá ukrajinská Doněcká oblast. Ukrajinský guvernér Doněcké oblasti Vadym Filaškin má za to, že žádné jiné místo na Ukrajině nezažívá ruské peklo tak intenzivně jako právě Doněcká oblast. A proti pekelníkům tu prý vytrvale budují jednu důležitou stavbu. To se děje v situaci, kdy prý i země blízké Rusku pochybují o smyslu jeho válčení.

Chystá se mezinárodní mírová konference k ukončení války na Ukrajině
Foto: Repro twitter
Popisek: Zničený most na Krym

Rusové zahajují denně až 2500 útoků na města a vesnice v oblasti, která se nachází podél 165 mil od frontové linie, popsal situaci guvernér oblasti denní dělostřelecký chleba, kterým Rusové Ukrajince vytrvale krmí. Rozhovor s ním přinesl server Kyiv Independent.

Ruské síly prý používají v regionu všechny typy konvenčních zbraní, od ručních granátů po balistické střely, klouzavé bomby a těžké plamenometné systémy, které jsou považovány za jednu z nejsilnějších nejaderných zbraní, jaké byly kdy vyvinuty. Rusové dál využívají toho, že Ukrajinci mají nedostatek munice, a dál postupují v základních směrech – na Kostantynivku, Kramatorsk a Slovjansk.

Ještě před válkou prý v Doněcké oblasti žila více než desetina ukrajinské populace, která čítala přes 40 milionů lidí. „Před rozsáhlou válkou žilo v (Ukrajinou kontrolované části) Doněcké oblasti 1,9 milionu lidí. Nyní je to až 525 tisíc. Přibližně 70 % těch, kteří zůstávají, jsou ženy a starší lidé,“ řekl Filaškin, úředník narozený v Mykolajivě, jmenovaný koncem roku 2023 po čtyřletém působení ve funkci náměstka guvernéra. Doněcká oblast je teď podle něj oblastí duchů.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46031 lidí
Naproti tomu Rusové tvrdí, že do oblasti přicházejí noví a noví lidé a v oblasti už údajně žije na 2,5 milionu lidí.

Ukrajinský guvernér uvedl, že úřady se stále snaží evakuovat zhruba 70 tisíc civilistů včetně dvou tisíc dětí, kteří zůstávají na frontě v oblasti. „Došlo k povinné evakuaci veškerého obyvatelstva Doněcké oblasti a k nucené evakuaci z (frontových) komunit Torëtsk, Marinka a Ocheretyne,“ řekl Filaškin. „Vyzýváme lidi k evakuaci. Naším cílem je zachraňovat životy,“ dodal.

Každodenní ruské útoky často vedou k obětem na životech. Od února 2022 bylo v Doněcké oblasti zabito celkem 1930 lidí a 4808 dalších bylo podle guvernéra zraněno. Očekává se, že skutečná čísla obětí budou mnohem vyšší, protože v současné době není možné spočítat ztráty v Rusy kontrolovaném městě Volnovacha a v Mariupolu, v přístavním městě z velké části zničeném během měsíce trvajícího obléhání.

Válka je v Doněcké oblasti všudypřítomná a když se člověk rozhlédne, prý si může připadat, jako by se vrátil o 80 let zpět, do časů druhé světové války. Guvernér uvedl, že ruská invaze zničila a poškodila nejméně 116 tisíc obytných budov, včetně více než sedmi tisíc výškových bytových domů. Opravy se prý provádějí rychle, upřednostňují se nezbytná elektrická vedení a tekoucí voda, rozbitá okna a záplaty střech na domech, kde lidé stále bydlí.

Důkladné posouzení škod na těžkém průmyslu v regionu, který dříve představoval asi 20 % průmyslové produkce Ukrajiny, musí být ještě provedeno. Průmyslové vyhlídky jsou však pochmurné, protože všechny velké závody a továrny jsou zničeny a korodují pod širým nebem.

Jedinou velkou stavbou, která zatím v Doněcké oblasti probíhá, je budování opevnění, které má bránit ruské ofenzívě. Ukrajina buduje 1240 mil opevnění napříč třemi obrannými liniemi, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. A znovu žádal Západ o dodávky munice a dalšího vojenského vybavení, včetně raket dlouhého doletu a stíhaček.

S tím, jak Ukrajincům stále schází vybavení a munice do systémů protivzdušné obrany, Rusové mohou bez obav využít své letectvo. I na kritických úsecích fronty. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) v této souvislosti upozornil, že ruské síly nedávno potvrdily postup u Bachmutu, Avdijivky a Doněcku. Ruské ministerstvo obrany podle ISW pokračuje v rozšiřování nově reformovaného Leningradského vojenského okruhu v rámci příprav na předpokládaný budoucí rozsáhlý konvenční konflikt s NATO.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov signalizoval ruský záměr zmocnit se města Charkov v budoucí významné ruské útočné operaci, což je první vysoký představitel Kremlu, který město přímo označil za možný ruský operační cíl. Během rozhlasového rozhovoru s několika prominentními ruskými státními propagandisty 19. dubna uvedl, že město Charkov „hraje důležitou roli“ v myšlence ruského prezidenta Vladimira Putina na zřízení demilitarizované „sanitární zóny“ na Ukrajině na ochranu ruských pohraničních osad před ukrajinskými údery.

Přitom podle německého kancléře Olafa Scholze prakticky neexistuje na světě hlava vlády, která by věřila, že tato válka má pro Ruskou federaci nějaký význam. „To platí i pro ty, kteří mají k Rusku velmi blízko,“ poznamenal Scholz podle serveru Deutsche Welle.

Scholz naznačil, že během své nedávné návštěvy Číny se dohodl s vedením Čínské lidové republiky na nutnosti uspořádat „mezinárodní mírovou konferenci, která je plánována ve Švýcarsku, k ukončení války rozpoutané Ruskou federací“, uvedla agentura DPA. Podle kancléřova názoru poskytla jednání s čínskými představiteli o válce na Ukrajině během jeho nedávné cesty do Číny „velmi důležitý impuls“ diplomatickému úsilí zaměřenému na dosažení míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po přečtení článku jsem zjistil, že nadpis vůbec nekoresponduje s následným textem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 20.04.2024 17:23:50
Předpokládal bych, že pokud nadpis článku upozorňuje na chystanou mírovou konferenci, tak bude v následujícím textu uvedeno, které státy se konference zúčastní a jaká stanoviska tam budou zastávat. Pokud se konference nebude konat na neutrální půdě a pokud na ni nebudou pozvány obě strany konfliktu, pak se nejedná o mírovou konferenci, ale o pokus vytvořit koalici proti jedné z bojujících stran.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…