Na trh se zeleninou, která je základem zdravé stravy, není v tomto období příliš veselý pohled. Vícero faktorů způsobuje její nedostatek a ruku v ruce s ním roste i cena. Jedním z těch druhů zeleniny, kterých se to dotýká nejvíc, je cibule. Ta je přitom základní přísadou vaření po celém světě a po rajčatech je nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Ročně se jí vyprodukuje zhruba 106 milionů tun, což je zhruba tolik jako mrkve, tuřínu, chilli papriček, paprik a česneku dohromady. Maroko a Turecko zastavily část vývozu, stejně jako Kazachstán. Po slabé úrodě v jižním Španělsku a severní Africe zely regály určené pro cibuli v britských supermarketech prázdnotou.
„Hlavním faktorem toho, proč je nyní na trhu méně cibule, než tomu v tomto období obvykle bývá, je počasí, a to z toho důvodu, že v loňském roce byla velice slabá úroda. Platí to především pro sever Afriky, ale i pro jižní část Evropy, kde se cibule tradičně a v poměrně velkém množství pěstuje. Pro nás je to obzvlášť důležité, protože z těchto teritorií jižní Evropy se k nám cibule dováží. Česká republika je, co se týče cibule, soběstačná tak z 45 procent. To znamená, že víc než polovina domácí spotřeby je kryta zahraničním dovozem. A v něm se vliv počasí samozřejmě projevuje v podobě vyšších cen,“ říká pro ParlamentníListy.cz agrární analytik Petr Havel.
Od ledna do března zdražila cibule o deset korun
Nepříjemnou zprávou pro spotřebitele je to, že ani prognóza pro letošní rok není příznivá. „To asi lidé, co sledují počasí, zaregistrovali, že se Španělsko potýká už teď s velmi vysokými teplotami, stejně tak jih Itálie, sever Afriky, tedy Tunisko a tak dále. To jsou teritoria, z nichž je a bude i nadále možné dovážet cibuli, ale patrně v menším objemu a za vyšší ceny. O nedostatku bych nemluvil, ale nabídka je oproti standardní situaci menší. Nepochybně se s tímto potýkali v Británii, kde cibule na pultech chyběla. Ale tam to bylo částečně způsobeno brexitem, problémy s kamióny, čekáním na hranicích, čili šlo spíše o dočasné výpadky v zásobování způsobené logistikou. Nabídka je a bude menší, ale nedostatek nehrozí, jen bude vyšší cena. A protože je Česká republika z více než poloviny závislá na dovozu, tak s tím nemůžeme nic nedělat,“ vysvětluje Petr Havel.
„Spotřebitelské ceny cibule dosáhly v tomto roce za leden výše 20,88 korun za kilogram, za únor 22,15 a za březen dokonce 30,18 korun,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Chrámecký z odboru komunikace Českého statistického úřadu. Začátek letoška se přitom nesl v duchu cen v posledních třech měsících minulého roku, kdy jsme za kilogram cibule průměrně zaplatili v říjnu 21,26, v listopadu 21,20 a v prosinci 21,02 korun. Až v březnu přišel skok nad 30 korun, což představuje meziroční růst ceny o 89,8 procenta. Pro srovnání v první polovině loňského roku se ještě cena cibule nejčastěji pohybovala kolem 17 korun.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jiří Hroník