Cigarety, pivo, ale i ovoce a zelenina. Podzim přinese zdražování, varoval ekonom

29.08.2020 14:02 | Zprávy

„Ekonomická předpověď na podzim je pochmurná. Lidé se budou strachovat o práci a mzdy jim porostou pomaleji. Navíc zdraží celá řada nezbytných i oblíbených produktů a služeb,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Cigarety, pivo, ale i ovoce a zelenina. Podzim přinese zdražování, varoval ekonom
Foto: pixabay.com/Tappancs
Popisek: citróny

Přestože mnozí lidé mají strach o práci a tempo růstu mezd zpomaluje, v obchodech se podle Křečka dočkáme zdražování. O tom, že se inflace bude držet mimo své toleranční pásmo, je přesvědčena i Česká národní banka ve své srpnové prognóze. Inflace by se podle této prognózy měla vrátit zpět do svého tolerančního pásma až v roce 2021.

Zdražovat bude podle slov Štěpána Křečka celá škála produktů a služeb.

„Již minulé měsíce nepotěšily milovníky neřestí. Například ceny tabákových výrobků v červenci meziročně vzrostly o 13,8 procenta. Podobné to bylo u cen lihovin, které podražily o 10,6. Zdražování neřestí lze očekávat i v následujících měsících. Po tabáku a tvrdém alkoholu se zřejmě zvýší ceny piva,“ konstatuje.

Zdražovat údajně bude i celá řada dalších produktů. Milovníky zdravého životního stylu jistě zaskočí skokový nárůst cen ovoce. „Vyšší ceny však budeme registrovat u celé řady základních potravin jako je maso, mouka nebo cukr. Nadále budeme svědky zvyšování cen nájemného a dalších nezbytných produktů a služeb. Ekonomická předpověď na podzim je tedy pochmurná,“ uzavírá ekonom Křeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

16:55 Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

„Dokážeme přesunout celé armády, musíme být schopni přesunout i statisíce nelegálních migrantů. Vše …