Čína a Tchaj-wan: Námořní hranice překročeny. Střílelo se

05.08.2022 12:40

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem pokračuje. Čínská letadla a válečné lodě v pátek ráno překročily linii dělící průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou, oznámilo to tchajwanské ministerstvo obrany. Tchaj-wan to označil za „provokaci“ a začal reagovat, informuje CNN Prima News.

Čína a Tchaj-wan: Námořní hranice překročeny. Střílelo se
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Tchajwanská armáda jako odezvu na čínskou vojenskou aktivitu vyslala letadla, lodě a rozmístila pozemní raketové systémy, aby situaci monitorovaly. Střední linie je podle nepsaných pravidel dělicí čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu.

Původní zdroj ZDE

Příčinou vyhrocení situace mezi Čínou a Tchaj-wanem byla úterní návštěva předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji. Peking návštěvu ostře odsoudil a zanedlouho zahájil vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova. Do vod kolem Tchaj-wanu Čína při manévrech vypálila 11 balistických raket, pět z nich přitom dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny.

Čína vystřelila jedenáct raket do oblasti japonského pobřeží. Podle politologa Aleše Karmazina některé z vystřelených čínských balistických raket pravděpodobně přeletěly přes ostrov Tchaj-wan. Karmazin si myslí, že v přímý ozbrojený konflikt situace eskalovat nebude, i když je podle jeho slov vážná.

„Je to závažná situace, některé z těch raket velice pravděpodobně přes ostrov přeletěly. To samo o sobě je silná demonstrace čínské nelibosti. Zároveň to dává velkou možnost pro jakoukoli nehodu a potenciální eskalaci. Situace je vážná nejen z hlediska vystřelení raket, ale i z hlediska čínské reakce, která byla velice rychlá. Čína se jinak vždy snaží být nejrozhodnější a nejasertivnější na všech možných úrovních včetně rétoriky a včetně bezpečnostních kroků,“ uvedl pro CNN Prima News politolog.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v pátek prohlásil, že vojenské cvičení čínské armády v okolí Tchaj-wanu představuje významnou eskalaci napětí: „Čína se rozhodla reagovat přehnaně a využít návštěvu paní Pelosiové jako záminku... Fakt je ten, že její návštěva byla poklidná. Neexistuje žádné opodstatnění pro tuto extrémní vojenskou reakci,“ uvedl

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a součást svého území, cestu Pelosiové proto vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti. Pelosiová v pátek v Tokiu prohlásila, že její cesta nebyla zaměřena na změnu statu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Zároveň řekla, že Spojené státy nedovolí Pekingu, aby Tchaj-wan izoloval tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

10:51 Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat …