Čísla promluvila. K Trumpovi se kloní klíčová část voličů. Rozhodnou volby?

08.10.2024 21:31 | Monitoring

Kandidátce na prezidentku USA Kamale Harrisové klesá podpora u hispánských obyvatel Spojených států. Takzvaní Latinos si stěžují, že Biden s Harrisovou pustili do země nelegální migranty a srovnávají to se svým příchodem do USA. Oni vstoupili do země legálně, vypracovali se bez podpor. Za Bidena a Harrisové se snížila bezpečnost a neúměrně stouply náklady na životní potřeby, zaznívá z hispánské komunity. A tak chtějí volit Trumpa, který slibuje, že s tím zatočí. Na Trumpovu stranu se začíná přiklánět i další klíčová část voličů.

Čísla promluvila. K Trumpovi se kloní klíčová část voličů. Rozhodnou volby?
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Donald Trump na shromáždění ve Wisconsinu (28.9.2024)

Obzvláště citelný má být souboj o hispánské voliče v Arizoně, která je tradičním swing státem, tedy státem, kde je podpora demokratům a republikánům tradičně vyrovnaná a výsledky tam bývají těsné.

Na parkovišti na předměstí Tucsonu, druhého největšího města Arizony, se řadí desítky kamionů, motocyklů a aut ozdobených obřími Trumpovými bannery. Velká automobilová přehlídka pro Donalda Trumpa právě začíná. Uspořádal ji padesátník Jorge, který se přistěhoval ze Salvadoru před více než 30 lety.

Stojí na parkovišti v tričku s Trumpovou podobiznou, na hlavě má čepici s falešným účesem Donalda Trumpa. „Latinos pro Trumpa“ – to je heslo na jeho autě. „Demokraté zklamali latinskoamerickou komunitu,“ říká Jorge. Jeho manželka Betty září: „Latinos volí Trumpa, úžasné.“

Jorge vysvětluje, proč se Latinos začínají přiklánět k Trumpovi a republikánům. Demokratům podle něho záleželo na woke kultuře, na obhajobě menšin. Trump je podle něho realista. Chce snížit životní náklady a zatočit s nelegální imigrací. „Demokraté pustili do země násilníky a vrahy,“ hřímá ze svého auta Jorge.

Anketa

Volili byste Kamalu Harrisovou prezidentkou USA?

5%
91%
hlasovalo: 25322 lidí

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

98%
0%
hlasovalo: 3458 lidí
Do průvodu na podporu Donalda Trumpa přišla i Bertha původem z Mexika. Není proti imigraci, však sama přišla z Mexika. „Ale my, Latinos, kteří jsme vstoupili do země legálně, jsme demokraty podvedení.“

V ostře sporném swingovém státě Arizona, jediném swingovém státě s hranicí s Mexikem, je 25 procent oprávněných voličů hispánského původu. Mohli by tak rozhodujícím způsobem přispět k výsledku voleb. V roce 2020 v Arizoně vyhrál Joe Biden o necelých 11 000 hlasů nad Donaldem Trumpem. A průzkumy ukazují: Podpora demokratů u Latinos klesá.

Na údaje klesající podpory se podíval server Newsweek. V době, kdy proti Trumpovi kandidovala Hillary Clintonová, získala podporu 66 % hispánských voličů. Joe Biden o čtyři roky později získal 59 % hlasů hispánských voličů. A Kamala Harrisová dosahuje podle průzkumů na 56 % podpory.

Harrisová je podle analýzy Newsweek v průměru o 18 procentních bodů před Trumpem, což je pokles z 21 bodů v roce 2020 a 38 bodů v roce 2016, přičemž jednotlivé průzkumy naznačují, že Trumpova podpora mezi hispánskými voliči roste.

Celostátní průzkum NBC News ukázal, že Harrisová má 54 % podporu hispánských voličů, Trump pak 40 %. 6 % voličů pak váhá mezi oběma. Průzkum také ukázal, že voliči Latinos hodnotí Trumpa lépe z hlediska ekonomiky, inflace a životních nákladů. A životní náklady byly pro latinskoamerické voliče hodnoceny jako hlavní téma, zjistil průzkum.

A i u amerických voleb, které se odehrají za necelý měsíc, hrají svou roli dezinformace a poukazování na ně. „Dezinformační kampaně mezi hispánskou komunitou sehrály v tomto posunu od roku 2016 obrovskou roli. Ozbrojování digitálních platforem jako WhatsApp, Facebook, YouTube a další v kombinaci s nedostatkem spolehlivých informací, které překračují kulturní hranice a jazykové bariéry, opustilo obrovskou prázdnotu, kde byly tyto dezinformační kampaně zaměřeny na latinskoamerické komunity.“

A jaký je počet hispánských voličů? Podle údajů Gateway Hispanic jejich počet v USA roste. „Klíčové údaje o hispánských voličích způsobilých v roce 2024 zdůrazňují rychlý růst tohoto elektorátu. Od prezidentských voleb v roce 2020 se počet oprávněných hispánských voličů v USA zvýšil o téměř 4 miliony. Do roku 2024 bude mít podle odhadů právo volit 36,2 milionu Hispánců, oproti 32,3 milionu v roce 2020. To představuje polovinu celkového nárůstu oprávněných voličů na celostátní úrovni během tohoto období. Každý rok přibližně 1,4 milionu hispánských Američanů dosáhne 18 let, čímž se stane způsobilým k volbám a významně posílí základnu hispánských voličů,“ píše server a informuje, že podpora Donaldu Trumpovi mezi hispánskými voliči roste.

 

 

Donald Trump zaznamenává nárůst podpory také mezi bílými voličkami, které nemají vysokoškolské vzdělání, což je klíčová demografická skupina, u které se očekává, že bude hrát v nadcházejících volbách rozhodující roli.

Podle průzkumu PBS News/NPR/Marist, který proběhl mezi 27. zářím a 1. říjnem, drží Trump 13bodový náskok mezi bílými ženami bez vysokoškolského vzdělání, s 55 procenty hlasů proti 42 procentům viceprezidentky Kamaly Harrisové.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

22:22 „Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

Prezident Petr Pavel hájí návrh na měsíční plat na reprezentaci pro první dámu. Považuje za správné,…