Civilizace stojí nad propastí, varoval Petr Kolář. O víkendu konference probere, jak přečkat bouřku

27.08.2024 17:55 | Reportáž

Jako „konstruktivní hlas střední Evropy“ se chce o tomto víkendu prezentovat pražský mezinárodní summit organizace GLOBSEC. Na úterní tiskové konferenci představili prezident Róbert Vass a předseda přípravného výboru Petr Kolář podrobnosti konference, která má z Prahy udělat centrum globální debaty.

Civilizace stojí nad propastí, varoval Petr Kolář. O víkendu konference probere, jak přečkat bouřku
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Tisková konference před pražským summitem GLOBSEC

Global security. Velké téma, které organizaci provází už od roku 2005, kdy navázala na devadesátkovou tradici Slovenské atlantické komise. Základem její činnosti se stala každoroční bratislavská bezpečnostní konference. V čele stanul student Róbert Vass, který neziskovou organizaci řídí dodnes.

Aktivity organizace se podle jeho slov stávají stále více „středoevropskými“, což bylo v letošním roce reflektováno i přesunem každoroční konference do Prahy. Vass s nadsázkou mluvil o tom, že na konferenci se sjede „celý svět“ a že kongresové možnosti Bratislavy už velikost akce nedokázaly uspokojit. Přesun do Prahy podle organizátorů velmi usnadnila pomoc Pražského hradu a spolupráce s ministerstvem zahraničních věcí.

„Praha se tento týden skutečně stane centrem mezinárodní diskuse o globálních problémech,“ uvedl na úterní tiskové konferenci Róbert Vass.

Vedle něj seděl Petr Kolář, předseda přípravného výboru pražského summitu. Ten popsal pražskou konferenci jako „setkání decision makers a opinion makers, kteří to pak dostávají k lidem“.

Význam konference GLOBSEC doložil Róbert Vass vzpomínkou na loňský rok, když právě zde Emmanuel Macron oznámil zásadní změnu francouzské zahraniční politiky, která jej v otázce Ruska a Ukrajiny přiblížila středoevropskému postoji.

Letos na konferenci má dorazit velmi početná delegace z Ukrajiny, vedená několika ministry. Redaktorku Respektu během tiskové konference zajímalo, jak bude zajištěna jejich bezpečnost, pokud by akci „nějaká mocnost chtěla narušit“. Bezpečnost akce, včetně bezpečnosti kybernetické, bude podle Vasse v pražském hotelu Hilton na maximální úrovni.

Na akci dorazí hned několik úřadujících prezidentů a premiérů. Z hlav států srbský Alexandar Vučič, slovinská prezidentka Nataša Pirc Musar a z Finska prezident Alexander Stubb. Dorazit má i Ursula von der Leyenová.

Diskutovat s nimi budou i významní kapitáni světového byznysu.

„Dnes čelíme největší krizi mezinárodního pořádku od druhé světové války,“ říká prezident organizace GLOBSEC Róbert Vass. Proto je také neformálním mottem letošního ročníku Taming the storm, tj. utišit (zkrotit) bouři.

„Tato bouře má potenciál zásadně oslabit základy našich institucí, proto se na tuto bouři musíme připravit a posílit odolnost mezinárodního systému a institucí, které garantují naši bezpečnost a prosperitu,“ dodává.

Probírat se mají primárně čtyři hlavní témata. Aktuální světové výzvy, například problém tzv. globálního jihu či nejistota před americkými prezidentskými volbami. Samozřejmě také již „hořící“ krize, jako jsou Ukrajina a Blízký východ. Probírat se ale mají i dlouhodobější výzvy, např. dopady nových technologií a budoucnost Evropy pod novou Evropskou komisí.

GLOBSEC pro konferenci připravil koncepční materiál, který má být středoevropským příspěvkem k budoucnosti Evropy. A s ohledem na přítomnost Ursuly von der Leyenové by jej zástupci organizace rádi probrali i s ní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Globální debata o globální lži, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 27.08.2024 19:06:43
"Petr Kolář odmítl názory ze sociálních sítí, že se „váleční štváči sjíždějí do Prahy“. „Nic není vzdálenějšího pravdě. Lidé, kteří přijíždějí, chtějí konflikty ve světě řešit. Dosáhnout míru, ale přitom si zachovat integritu a naše hodnoty, na kterých stojí civilizace,“ ujistil." . . .Jak lidé, kteří přijíždějí do Prahy, řeší konflikty ve světě, jsme mohli on line vidět v Afghánistánu, Libyi, Iráku, Sýrii a v UA po vyprovokovaném Majdanu. Tito "mírotvorci" (čti váleční štváči) porušili všechny dohody mezi Gorbačovem a Reaganem, mezi Německem a Ruskem v době, kdy Rusko souhlasilo s jeho sjednocením. Neustálé ........do Ruska, neustálé sankce a odmítání jakékoliv spolupráce a dohody o míru. Ty jejich výzkumáky na studium války, ty jejich komise pro neamerickou činnost a dodávání zbraní všem, kteří zaplatí, mluví víc než jasně. A konference, které vedou lidé jako Kolář a Pávek. Kolář, jako zástupce americké lobbistické a advokátní kanceláře Squire Patton Boggs pracuje i pro ruské obchodní zájmy a na „konstruktivním hlasu střední Evropy“ bude přednášet o nebezpečí neustále provokovaného Ruska. Jedno je jisté. Kolář a jeho squadra si nevidí do huby stejně jako Fialova squadra a věří tomu, že lidé jsou naprosto blbí a nepoznají pravdu od účelových lží jejich. Pro své osobní zájmy obětují národ i zemi. Jsou to konfidenti cizí moci, slouhové zbrojního kapitálu a zrádci. Hnus fialový.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …