Co hořelo v jaderné elektrárně. Agentura vydala svědectví

13.08.2024 13:33 | Monitoring

Požár v chladící věži záporožské jaderné elektrárny začala prošetřovat Mezináordní agentura pro jadernou energii. Také ona potvrdila, že není žádné riziko jaderného ohrožení. Ale kdo požár založil? Podle MAAE nebyly nalezeny ani zbytky dronu, ani pneumatik. Ale nalezen byl shořelý plast.

Co hořelo v jaderné elektrárně. Agentura vydala svědectví
Foto: Repro X
Popisek: Požár v chladící věži záporožské jaderné elektrárny

Ukrajinci vsadili na útok na ruský Kursk. Otázkou však zůstává, čeho všeho chtějí Ukrajinci dosáhnout.

„Někteří vojenští analytici se domnívají, že dalším cílem ukrajinských sil by mohla být jaderná elektrárna Kursk. Závod, který zásobuje energií 19 regionů centrálního federálního okruhu, je vzdálen asi 30 km. Podle kanálu Vazhnyye Istorii na platformě Telegram s odkazem na pracovníka závodu v současnosti závod hlídají pouze ženy. Vedení závodu podle něj nemá žádný plán pro případ napadení a zaměstnanci nejsou poučeni, co dál,“ napsal server Kyiv Post.

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) však upozorňují, že rizikovou oblastí může být i ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou Rusové okupují takřka od počátku svého rozsáhlého vpádu na Ukrajinu. V elektrárně před několika desítkami hodin vypukl požár, ale podle Rusů už je vše pod kontrolou.

A jak to vidí MAAE?

Po žádosti o okamžité posouzení dopadu požáru vstoupila v úterý ráno do oblasti chladicí věže podpůrná a asistenční mise MAAE v Záporoží (ISAMZ). Na základě pozorování tým vyhodnotil, že je nepravděpodobné, že by primární zdroj požáru začal na základně chladicí věže. Média se závěry agentury seznámil ředitel Rafael Mariano Grossi.

„Při návštěvě zasažené chladicí věže tým pozoroval spálená místa ve vnitřním vybavení výše, poblíž úrovně rozvodu vody tryskami. Pozorovali také kapky spáleného plastu a úlomky odpadlého betonu rozmístěné po celém bazénu studené vody. Tým usoudil, že tyto kapky odpovídají roztavené a odpadlé plastové síti z požáru. Byly odebrány vzorky trosek, včetně spáleného a roztaveného plastu. Přetrvávající zápach z požáru tým vyhodnotil a určil, že vzhledem k absenci zápachu síry byl pravděpodobně způsoben hořícím plastem,“ uvedli experti z MAAE.

Chladicí věže nejsou v provozu, takže podle expertů elektrárna není ohrožena. Nebyly prý nalezeny ani pozůstatky dronu, ani žádné pneumatiky.

„V prostoru chladicích věží, který se nachází přibližně 1,5 km od reaktorových bloků ZNPP, se nenachází žádný radioaktivní materiál. Tým provedl monitorování radiace v oblasti chladicích věží a reaktorů a nepotvrdil žádné známky zvýšené úrovně radiace.

Šetření atomové agentury prý ještě nekončilo a bude dál probíhat.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Záporožská jaderná elektrárna, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr 12 , 13.08.2024 16:56:56
Byla zasažena z dronu Ukrajinců, což MAAE samozřejmě nemůže přiznat, jelikož by ji USA zrušily.Stejné to bylo vloni ,konstatovali že byla ostřelována, ale nemůžou říct kým. Rusové, kteří z bezpečnostních důvodů prvně zajistili JE aby nacisté nemohli udělat jadernou havárii si ji budou sami ostřelovat i své lidi. To může říct jen blb.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

11:34 Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

Jedním z nejpostiženějších míst v ČR povodněmi je Krnov, který byl dva dny odříznut od zbytku republ…