Co takhle dát si cikádu? V USA opět doporučují jíst brouky

10.05.2024 10:30 | Zprávy

Se servírováním téměř jakéhokoliv hmyzu nastal v posledních letech obrovský boom. Někteří lidé to milují a považují jej za bohatý zdroj bílkovin, ačkoli se objevuje i řada odborných názorů, které před jeho pojídáním naopak varují; tělu nemá být údajně tak prospěšný, jak se v médiích traduje. Nyní zahraniční média alarmují, že Ameriku opět zaplavují cikády a už nyní se objevuje řada receptů, jak je zařadit do jídelníčku.

Co takhle dát si cikádu? V USA opět doporučují jíst brouky
Foto: Youtube
Popisek: Cikáda

V USA se očekává invaze dvou potomstev cikád, které strávily uplynulých sedmnáct a třináct let svého života v podzemí. Po několikaleté pauze se ze země opět vynořují biliony velkých a hlučných cikád, které si možná více spojíte s chvílemi strávenými u moře než s delikatesním pokrmem na talíři.

Stanice CBS News přináší nyní recepty, jak připravit pokrmy, jejichž hlavní ingrediencí jsou právě cikády. „Ano potomstvo cikád XIX i potomstvo XIII můžete jíst,“ oznamuje stanice CBS News jako horkou novinku.

Během jiného výskytu cikád v roce 2021 asistentka profesora antropologie na Montclairské státní univerzitě Cortni Borgersonová uvedla, že tento hmyz, který vylézá ze země jen jednou za 13 až 17 let, může být cenným zdrojem potravy. „Tyto malé druhy masa jsou nejen hlavním zdrojem potravin, ale také udržitelnější volbou než jiné druhy hospodářských zvířat, které mohou vyžadovat mnoho půdy, vody a krmiva,“ tvrdí Borgersonová.

Přijetí rozmanitosti potravin a začlenění hmyzu a dalších tradičních potravin do našeho jídelníčku podle ní není jen skvělým způsobem, jak se spojit s našimi kulturami a přírodním prostředím, ale také klíčovým krokem k udržitelnému životu.

Jak nejlépe připravit cikády? Než si je uvaříte, musíte je především chytit. Šéfkuchař ve výslužbě Jim Warner, bývalý programový ředitel pro kulinářskou pomoc v The Ohio State University Wexner Medical Center, říká, že nejlepší je sbírat cikády ke konzumaci v zalesněné oblasti daleko od obydlí. Nedoporučuje se získávat je ze dvorů a trávníků, protože mohly absorbovat pesticidy, chemikálie na trávníku nebo jiné kontaminující látky. 

„Sledujte, jak vylezou na strom a začnou se zbavovat vnějšího krunýře. Když se vylíhnou z krunýře, opatrně uchopte měkká tělíčka, blanšírujte je minutu ve vroucí vodě, pak je vložte do sáčku na zip a před přípravou k vaření je dejte do mrazáku,“ zní šéfkuchařovo doporučení.

Podle lesní správy Will County v Illinois by se cikády měly pro humánní usmrcení alespoň přes noc zmrazit. Až je budete chtít připravit, je prý nejlepší je před odstraněním hlavy a křídel rozmrazit.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

17. listopad

Dobrý večer, pane Zdechovský, chci se zeptat, jak se díváte na prohlášení našeho vrcholného politika, cituji: Ne každý názor musíme respektovat a ne každý názor je stejně "hodnotný"? 35 let po revoluci je schopen toto říci do rozhovoru nás premiér? Opravdu? Svůj názor raději vyjadřovat nebudu, ale ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Máslo je drahé. Co husí sádlo?“ Zaslechnuto na adventních trzích. A to nebylo vše

16:55 „Máslo je drahé. Co husí sádlo?“ Zaslechnuto na adventních trzích. A to nebylo vše

Že je klobása na adventních trzích za 120 korun, si už tak nějak zvykáme. Dvě deci svařáku za 60 mož…